Aarhus Kommune inviterer borgerne indenfor

Aarhus Kommune vil gerne komme tættere på borgerne og høre, hvad de mener, der skal ske med Aarhus. Derfor har kommunen mandag aften inviteret aarhusianerne indenfor på Rådhuset.

01:31

VIDEO: Aarhus Kommune har mandag aften inviteret aarhusianerne indenfor på Rådhuset, hvor de under fire øjne kan tale med politikerne og komme med deres idéer til, hvad pengene skal bruges til de kommende år.

I dag, mandag, afholder Aarhus Kommune budgetmesse, hvor byens borgere inviteres til at få en dialog om, hvordan man bruger ressourcerne i Aarhus.

Her kunne man få en snak med repræsentanterne fra de politiske partier og forvaltninger, og borgmester Jacob Bundsgaard (S) lover, at de lytter til borgerne.

Men hvis man spørger talskvinden for gruppen Letbanestop ved Den Permanente, Solveig Munk, så lytter politikerne ikke, uanset hvad man gør.

- Vi har nu ventet i to år og blandt andet afleveret mange underskrifter, argumenter og papir til alle byrødderne, siger Solveig Munk til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Karna har betalt til boligforening i 30 år til ingen verdens nytte: - Jeg bliver ensom

Hun tilføjer:

- Mine erfaringer fra at indsende mange høringssvar og forslag til kommunen er desværre, at det er meget, meget, meget svært, måske ikke at blive hørt, men i hvert fald at det udmønter sig i nogle forslag og planer, siger Solveig Munk til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmester glæder sig over inputs

Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard melder sig dog uenig med talskvinden for gruppen Letbanestop ved Den Permanente og understreger, at de altid lytter, men at de politiske partier også har holdninger til, hvordan ressourcerne skal prioriteres.

Jeg lover, vi lytter, og det gør vi faktisk både, når det er høringssvar, og når det er arrangementer som det her, men det er ikke altid, man får ret.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune 

Han siger derfor, at man skal have gode argumenter for at flytte på de politiske partier for at ændre noget, men han understreger, at det heldigvis sker ret ofte. 

- Jeg lover, vi lytter, og det gør vi faktisk både, når det er høringssvar, og når det er arrangementer som det her, men det er ikke altid, man får ret, siger Jacob Bundsgaard.

Læs også Svindler snuppede Jyttes opsparing - Nu møder bank kritik

Men det glæder borgmesteren, at borgerne nu har mulighed for at komme med inputs til den budgetproces, som de sidder i.

Hvis man får skabt en forventning hos borgerne om, at kommunen bare hører efter, hvad man siger, så kan borgerne let blive skuffede, fordi politikerne som regel ikke kan høre efter.

Roger Buch, chefforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

- Vi har prøvet mange forskellige måder at gøre det på. Og det her er både en måde og give indsigt i, hvordan vi rent faktisk prioriterer ressourcerne i dag, og give borgerne en mulighed for at komme med input til, hvordan vi gør det i fremtiden, siger Jacob Bundsgaard.

Ekspert: Borgerne kan let blive skuffet

Ifølge Roger Buch, som er chefforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, håber Aarhus Kommune på at få gode idéer og inputs fra borgerne, som de kan bruge i de svære politiske beslutninger, som man skal træffe i kommunen.

Læs også Kommune politianmelder populær skakforening: - Det er op ad bakke for os

Han siger, at kommunen ønsker at sende et signal om, at de er en moderne, demokratisk og lyttende kommune, men de lyttende ører er ikke helt risikofrit.

- Hvis man får skabt en forventning hos borgerne om, at kommunen bare hører efter, hvad man siger, så kan borgerne let blive skuffede, fordi politikerne som regel ikke kan høre efter. De kan godt lytte, og de kan godt høre, hvad borgerne siger, men det er ikke særlig tit, de kan gøre det, som borgerne siger til dem.

01:02

VIDEO: Chefforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, mener at borgerne kan blive skuffede, fordi det ikke er så tit, at politikerne kan gøre det, borgerne siger til dem. 

Luk video