Smuk sommerweekend i vente - temperaturer tæt på 25 grader

UV-indekset bliver meget højt de kommende dage.

Maj har allerede skrevet sig ind i vejrhistoriebøgerne som den næstvådeste af sin slags i Danmark siden 1874. Samtidig ender måneden som en af de mest solfattige maj måneder og med en gennemsnitstemperatur noget under det normale.

Men nu har vejrpiben fået en anden lyd, og den sidste weekend i maj kommer til at byde på regulært sommervejr med solskin og høje temperaturer.

Natten til lørdag bliver dog en ganske kold fornøjelse, og det kan ikke udelukkes, at man enkelte steder i de indre landsdele kan stå op til rim i græsset eller is på bilruderne med temperaturer, der i de tidlige morgentimer vil befinde sig lige over frysepunktet. Samtidigt kan der være dis og tåge, der dog hurtigt vil lette.

Højeste temperaturer lørdag eftermiddag. Foto: TV 2 VEJRET
Højeste temperaturer lørdag eftermiddag. Foto: TV 2 VEJRET

I morgen- og formiddagstimerne stiger temperaturen hastigt, og ved middagstid kan termometrene rundt omkring i landet vise 20 grader.

Ud på eftermiddagen, når det er varmest, kan temperaturen nå 23 grader.

Langs den jyske vestkyst kan man dog blive generet af tåge over havet, der driver ind til kysten og de kystnære områder. Fænomenet, der er kendt som havgus, kan få temperaturen til at falde til blot 10 til 13 grader, mens det vil være tåget og diset.

Man skal blot lidt ind i landet, før det igen bliver solrigt. Helt lokalt kan der også dannes en eftermiddagsbyge enkelte steder.

Højeste temperaturer søndag eftermiddag. Foto: TV 2 VEJRET
Højeste temperaturer søndag eftermiddag. Foto: TV 2 VEJRET

Søndag får temperaturen endnu et nøk opad, og det er muligt, at temperaturerne når 24 grader, hvor det bliver varmest.

Pas på solen - meget højt UV-indeks

Selvom den højtstående maj-sol frister til solbadning udendørs, så skal man være opmærksom på, at UV-indekset bliver meget højt i weekenden efter danske forhold.

UV-indeks

Lørdag og søndag kan det nå værdier mellem 6,0 og 6,5, hvilket er tæt på det højeste, man kan nå i Danmark om sommeren.

Et så højt UV-indeks medfører, at man typisk bliver solskoldet, hvis blot man udsættes for direkte sollys i lidt under 30 minutter midt på dagen og uden nogen form for solbeskyttelse.

Det særligt høje UV-indeks i weekenden skyldes stor solhøjde, skyfrit vejr og højtryk nær Danmark.

Det anbefales, at man beskytter sig mod solens ultraviolette stråler, hvis UV-indekset er over 3,0.