Din lever er på overarbejde i julen - fem råd kan få den tilbage i topform
Julen er hård ved leveren, men der findes gode råd for, hvad du selv kan gøre for at passe på den, fortæller ekspert
Juleand, flødesovs, brunede kartofler og flaskevis af rødvin.
Lyder det nogenlunde som din foretrukne julemiddag, så skal du passe særligt godt på din lever i den søde og salte juletid.
Sådan lyder det fra læge Maja Thiele i ‘Go' morgen Danmark’.
- Problemet i julen er det overskydende fedt, vi får, fordi vi spiser så fed mad og drikker alkohol. Hvis leveren ikke har andet sted at sende fedtet ud, så ophober det sig i leveren, forklarer forskeren.
Og man skal tage formaningen alvorligt.
I værste fald kan det lede til fedtlever, arvævsskade og i sidste ende betyde, at man får skrumpelever, lyder det fra Maja Thiele, som dog også har et par gode råd til, hvad man skal gøre, så det ikke sker.
Leveren er vores rensningsanlæg
En af leverens vigtigste funktioner er at rense blodet og dets forskellige næringsstoffer rundt i kroppen til de andre organer, der behøver dem, og leveren er også det organ, der afgifter kroppen, når man for eksempel indtager alkohol og medicin.
Det er derfor, den kommer på overarbejde i julen, forklarer Maja Thiele, der er læge og forskningslektor ved Center for Leverforskning på Odense Universitetshospital.
- Jeg vil kalde den en blanding af et stort rensningsanlæg og en fordelingscentral. Den fordeler nemlig næringsstofferne og skiller kroppen af med affaldsstoffer. Og når leveren har sorteret affaldsstofferne fra, så sender den dem med galden ud i afføringen, lyder det.
Problemet opstår, hvis der kommer mere fedt ind i leveren, end resten af kroppens organer har brug for.
Hvis leveren ikke kan skille sig af med fedtet, udvikler man 'fedtlever', som er den mest udbredte leversygdom i verden. Det anslås, at en ud af fire danskere er ramt af sygdommen, som i værste tilfælde kan føre til skrumpelever efter mange år.
Og holder leveren op med at fungere, så vil hjernen gå i koma, forklarer lægen i 'Go' morgen Danmark'.
‘Kroppens superhelt' behøver pauser
Kun i de grelleste tilfælde kan man selv mærke, når leveren har det skidt, fordi der ingen nervefibre er indeni organet.
Kan man mærke en tyngdefornemmelse i højre side af maven, er det et grelt tilfælde. Det kan ifølge Maja Thiele være tegn på, at leveren er blevet enormt stor og hævet.
I øjeblikket arbejder forskere med nye skanningsmetoder til at måle, om der er for meget fedt i leveren, men indtil da er det bedste råd, at man selv sørger for at give sin lever en pause fra de store mængder af fed mad og alkohol, inden det går galt.
En pause kan gøre underværker, for leveren er på sin vis ‘kroppens superhelt’. Den skal bare have en pause i ny og næ, forklarer forskeren.
- Leveren kan gendanne sig selv. Så hvis man giver den en pause, kan den komme sig. Hvis man skal helt af med fedtet, tager det op til fire måneder. Den akutte skade kan den også komme sig over, hvis man tager pauser, lyder det.
Maja Thiele giver herunder fem råd til, hvordan du skåner din lever i den fede juletid:
Sådan skåner du leveren i julen
1 - HOLD PAUSER
Giv leveren en pause mellem julefrokosterne. Tag til julefrokost hver anden uge i stedet for hver uge. Leveren er nemlig det eneste organ, der kan regenerere sig selv. Den behøver bare tid til at gøre, forklarer Maja Thiele.
2 - TYG MADEN GRUNDIGT
Hvis du giver dig tid til at tygge din mad lidt grundigere, så øger du også din mæthedsfornemmelse. På den måde undgår du at overspise, som i sidste ende leder for meget fedt ned i leveren.
3 - HOLD 'HVID' JANUAR
Det startede med at være et koncept, hvor man sagde “ingen alkohol” i en måned. Det har leveren godt af. Men nu bruger mange det også generelt i forhold til kost.
Årets 11 måneder før december er vigtigst for, hvor sund ens lever er.
Så hvis man har 11 måneder, hvor man lever usundt, virker det selvfølgelig ikke med hvid januar.
4 - DYRK MOTION
Hvis man har for meget på sidebene og taber det, så forsvinder fedtet fra leveren også, fordi kroppen får brug for at sende det overskydende fedt rundt til de øvrige organer i kroppen.
5 - DRIK MINDRE ALKOHOL
I stedet for at tage et glas rødvin hver gang, du skåler, så skift hvert andet glas ud med vand. Drik mindre.
Hvis man kan reducere alkoholindtaget generelt, reducerer man også giftens mængde.
Listen er lavet ud fra interview med læge og forskningslektor ved Center for Leverforskning på Odense Universitetshospital Maja Thiele.
Denne artikel er tidligere udgivet på tv2.dk i december 2018.