Bakteriefund: Hotel og over tusind beboere skal koge deres vand

Der er påvist bakterier i drikkevandet fra Fuglsø Strand Vandværk. 1.270 forbrugere og et hotel skal nu koge drikkevandet.

1.270 forbrugere af vand på Syddjurs skal de kommende dage koge deres vand, hvis det skal drikkes eller bruges til madlavning.

Det skyldes, at der i en rutinemæssig drikkevandskontrol ved Fuglsø Strand Vandværk er påvist bakterier i drikkevandet. Det skriver Syddjurs Kommune i en pressemeddelelse.  

Der er tale om såkaldte enterokokker, en slags indikatorbakterier, som stammer fra tarmen hos mennesker og dyr og er et tegn på forurening med afføring.

Ved fund af den slags bakterier, er der også risiko for, at andre sygdomsfremkaldende bakterier eller vira findes i vandet. For eksempel salmonella eller campylobacter, der kan give diarré.

Fuglsø Strand Vandværk forsynes fra Fælles Pumpestation Skellerup Enge, der derudover leder vand til otte distributionsvandværker, som altså i alt forsyner 1.270 forbrugere – primært fordelt i parcelhuse og sommerhuse.

Pumpestationen Skellerup Enges forsyningsselskaber

Hotel og konferencecenter ramt

Også hotel, konferencecenter og koncertsted i Mols Bjerge, Fuglsøcentret, er ramt af kogepåbuddet, som Syddjurs Kommune efter samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed har udstedt efter bakteriefundet.

Her ferierer 150 gæster i øjeblikket. De har alle fået besked på, at vandet skal koges:

- Vi satte vores nødprocedure i gang med det samme og gav både nuværende og kommende gæster besked. Folk har heldigvis taget rigtig godt imod det. De er jo på ferie og slapper af, siger Peter Brinks, der er direktør for Fuglsøcentret.

Peter Brinks er direktør for Fuglsøcentret, der har igangsat deres nødprocedure og givet alle gæster besked.
Peter Brinks er direktør for Fuglsøcentret, der har igangsat deres nødprocedure og givet alle gæster besked.

I køkkenet har personalet blandt andet fået travlt med at koge vand og lynkøle det, så det kan serveres i kander i restauranten. Gæsterne har også fået tilbudt kildevand på flaske.

Kogeanbefalingen gælder, indtil nye analyser har påvist, at vandet ikke længere er forurenet. Syddjurs Kommune skriver i en pressemeddelelse, at de forventer nye resultater klar i denne uge.

Peter Brinks håber, at det går lidt tjept:

- Vi har jo fuldt hus. Det er højsæson, og flere gæster er på vej, siger han.

Hvis man bliver syg, skal man rette henvendelse til egen læge, lyder det fra Syddjurs Kommune. 

150 gæster opholder sig i øjeblikket på Fuglsøcentret i Mols Bjerge, der de kommende dage skal koge alt drikkevand.
150 gæster opholder sig i øjeblikket på Fuglsøcentret i Mols Bjerge, der de kommende dage skal koge alt drikkevand. Foto: Fuglsøcentret