Fødte på færge - pludselig gik det stærkt

En færgetur blev pludselig højdramatisk, da en kvinde gik i fødsel kort efter afgang. Nu fortæller faren til den nyfødte dreng, hvad der skete.

Det skulle bare have været en stille tur hjem efter en fødselsdag, men endte som meget, meget mere.

For sent lørdag aften gik parret Torben og Suangsamorn ombord på en færge med ét barn, men tog fra borde med to.

Suangsamorn fødte nemlig et lille drengebarn midt inde i en Molslinjen-færge.

- Der var stress på, fortæller Torben Kvist Nielsen.

Torben, Suangsamorn, deres 2-årige datter Leonora og Suangsamorns søster var lørdag aften på vej hjem fra en familiefødselsdag i Roskilde til hjemmet i Rønde og havde valgt at tage med færgen fra Sjællands Odde til Aarhus.

Mor Suangsamorn Waiyaphat var gravid i niende måned og havde da også følt noget i maven dagen forinden, men det var ikke noget, der stod i vejen for deres familievisit. Det virkede bare som plukveer.

Så dagen gik med transport fra Rønde til Roskilde, seks timers fødselsdag og så turen ud mod færgen. Men da de sad i køen ved færgelejet på Sjællands Odde, begyndte hun at have lidt mere uro i kroppen.

- Men vi kommer ind på færgen, og Suang går direkte ind på toilettet. Og så ringer hun til mig og siger, at hun tror, det er nu, fortæller Torben Kvist Nielsen.

quote Så gik der 30 sekunder, og så røg han ud

Torben Kvist Nielsen, far til nyfødt

Færgen havde på det tidspunkt lige forladt havnen, så faren begyndte at kigge efter en medarbejder, der kunne stoppe den. Han fik kontakt til en medarbejder og fik fortalt, hans kæreste altså var tæt på at føde ude på toilettet.

Hurtigt var der en læge, der tilfældigvis var ombord på færgen, der kom over og tilbød sin hjælp. Kort efter blev der over højtaleranlægget spurgt, om der var andre, der kunne hjælpe ved en fødsel.

Det affødte endnu en læge og en jordemoderstuderende, fortæller Torben Kvist Nielsen.

En større del af bagenden af skibet blev afspærret, og sammen med jordemoderen fik Torben sin kæreste ind i et rum og lagt hende ned på gulvet.

Der var meldingen hurtigt klar. Barnets hoved var allerede ude, og Suangsamorn skulle presse.

- Så gik der 30 sekunder, og så røg han ud, fortæller en lettet Torben Kvist Nielsen.

Og var omstændighederne for fødslen i sig selv ikke opsigtsvækkende nok, havde færgen kun nået at sejle i ti minutter, da Suangsamorn og Torbens søn kom ud.

quote Hun blev fraværende og begyndte at ryste

Torben Kvist Nielsen, far til nyfødt

Da de jo ikke ligefrem befandt sig i en fødestue, måtte de klare sig med det, der kunne findes på færgen. Det betød ifølge Torben Kvist Nielsen, at der blev brugt en hel syndflod af viskestykker, engangsservietter og papir.

Og da navlestrengen skulle klippes over, var der heller ikke de klemmer til rådighed, som normalt bliver brugt.

- Så måtte vi klare det med plastikstrips, lyder det fra Torben Kvist Nielsen, der fik sin lille søn op i armene efter fødslen.

Midt i Molslinjens færge Expressen 2 kunne Torben Kvist Nielsen første gang hilse på sin lille søn.
Midt i Molslinjens færge Expressen 2 kunne Torben Kvist Nielsen første gang hilse på sin lille søn. Foto: Privatfoto

Udenfor kunne de høre, da de øvrige passagerer på færgen begyndte at klappe, efter kaptajnen havde overbragt dem nyheden om den vellykkede fødsel.

Mor blev stabiliseret

Omkring et kvarter inden ankomsten til Aarhus fik Suangsamorn dog symptomer, der mindede om dem, hun havde fået, da hun fik svangerskabsforgiftning efter deres første barns fødsel.

- Hun blev fraværende og begyndte at ryste, fortæller Torben Kvist Nielsen.

Da færgen kom i havn, kom ambulancefolk og endnu en læge op på færgen, fik tilset Suangsamorn og begyndte at stabilisere hende. Alt imens tog Torben sig af deres søn.

Ikke længe efter blev parret og deres lille søn kørt til Aarhus Universitetshospital (AUH), hvor der skulle laves yderligere undersøgelser. Deres bil var efterladt på færgen, så en af de ansatte på færgen kørte den op til hospitalet med storesøster Leonora og hendes moster, der også havde været med på færgen.

På AUH er deres lille søn blevet målt og vejet til at være 51 centimeter lang og 3.232 gram tung.

Står med et navneproblem

Da TV2 ØSTJYLLAND taler med Torben Kvist Nielsen søndag eftermiddag, er der end ikke gået et døgn siden fødslen. Roen er dog ved at sænke sig, og de kan så småt kigge tilbage på en uforglemmelig fødsel.

Den lille familie er fortsat på AUH og er ved lære deres nye søn at kende.

- Vi havde jo joket ved fødselsdagen om, at vi nok lige nåede i havn herovre inden fødslen, så jeg bare lige kunne køre hende op på fødegangen. Men vi havde ingen ide om, at det var så tæt på, siger Torben Kvist Nielsen.

Suangsamorn Waiyaphat fødte på færge
Foto: Privatfoto

At det alligevel gik så godt tilskriver parret især alle dem, der ilede til for at hjælpe. De to læger og jordemoderen, der hjalp ved fødslen. Alle dem, der kom med viskestykker, engangsklude og sågar tæpper.

- Vi vil så gerne sige tak til hele personalet og folk, der smed alt for at hjælpe, lyder det fra Torben Kvist Nielsen.

Hvad deres lille søn skal hedde, står stadig hen i det uvisse. 

- Vi vidste ikke, hvilket køn det ville blive, og vi troede mest på, at det ville blive en pige. Så nu har vi lidt et problem, siger Torben Kvist Nielsen med et grin.