Høje priser presser entreprenører: - Det kan lukke et firma

Selvom håndværkere og entreprenører er meget efterspurgte for tiden, risikerer mange at sætte penge til på deres opgaver.

Der bliver bygget på livet løs i Danmark, og mange har svært ved at finde håndværkere nok til opgaverne.

Alligevel stirrer flere håndværkere ind i mulige tab.

Årsagen er de kraftigt stigende priser på byggematerialer, som gør sig gældende over hele verden og således også i Virring uden for Skanderborg.

- Markedet er meget presset. Der er meget få penge at hente på sådan et projekt som det her, siger Kenneth Jensen til TV2 ØSTJYLLAND, mens han kigger ned på det fundament til et typehus, han i firmaet Anton Knudsen Egtved har været med til at lave.

Det er blandt andet den globale coronakrise, der har fået priserne til at skyde i vejret.

- Vi hører jo om prisstigninger på nogle materialer på over 100 procent. Det hele er meget presset, og man skal være tidligt ude for at bestille materialer, siger Kenneth Jensen.

Når priserne er så høje, som de er, og kontrakterne måske er indgået, da priserne var lavere, kan selv små fejl få hele økonomien til at skride for entreprenørerne.

- Bare der sker den mindste lille svipser, er pengene faktisk røget, fortæller Kenneth Jensen, der er bekymret på sin branches vegne:

- Man sætter mange penge til, og i yderste konsekvens kan det lukke et firma.

I brancheorganisationen DI Byggeri er man bekymret over den nuværende situation

- Det er et globalt fænomen - resten af Europa og USA og Kina har det på samme måde - så derfor vil efterspørgslen efter byggematerialer længe betyde, at priserne er højere, end vi har været vant til, siger underdirektør Torben Liborius til TV2 ØSTJYLLAND.