Byen, der ikke vil dø

Landsbyen Alken kæmper for at holde sig i live

Skolen lukker, købmanden lukker og så lukker landsbyen.

Det er skæbnen for flere danske landsbyer, der må se sig slået af udviklingen.

I den lille by Alken ved Mossø nægter borgerne at give op og lade deres by dø hen.

De har ellers oplevet alle symptomerne på, at det var den vej, det ville gå. Deres trinbræt, børnehus, skole og købmandsbutik har alle været truet af lukning, men det nægtede borgerne at lade ske.

Sammen har de kæmpet og fundet deres helt egne løsninger.

- Da vores købmand lukkede fik vi et chok. Der blev meget stille i vores by og i vores sogn. Det var jo butikken her i lokalområdet. Den stilhed.. Der skulle bare noget liv tilbage. Det var vi meget enige om, siger Tove Nyholm, næstformand i foreningen Liv i Landsbyen, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Fra afvikling til udvikling

I torsdags genåbnede de den gamle købmandsbutik. Nu er den ikke bare en købmandsbutik, men Danmarks første digitale landhandel. Her kan borgerne bestille deres varer over nettet og hente dem i butikken.

- Det har været et stort arbejde, der har stået på gennem flere år. Alle har været interesserede i at give et nap med, siger Ingvard Kristiansen, som er frivillig i butikken, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Byens nyeste projekt, købmandsbutikken, er særlig på flere måder. Butikken bliver nemlig udelukkende drevet af frivillige, og ifølge borgerne selv er det bare sådan man gør i Alken.

- Det der med at skabe forandring.. Det smitter. Hvis du tager fat i noget, og du kan se, nu sker der noget, så kommer der nye til. Det her er lokalområdet, der vil videre sammen og vende en snigende afvikling af lokalområdet til udvikling, siger Tove Nyholm, næstformand i foreningen Liv i Landsbyen, til TV 2 | ØSTJYLLAND.