Allan forarget over prisstigning på drikkevarer til dement kone: Nu er der håb

Skanderborg Kommune fjernede ved årsskiftet et tilskud til drikkevarer for de ældre på plejecentrene. Nu er der et forslag om at genindføre det.

OPDATERING:
Forslaget om at genindføre drikkevareordningen blev ikke vedtaget i Økonomiudvalget. Det var kun Thomas Cordtz, som stemte for. Otte andre stemte imod (Frands Fischer, Jørgen Naut, Finn Sander Jensen, Anders Laugesen, Bent Jacobsen, Claus Leick, Martin Frausing Poulsen og Anne Heeager)

Det vækkede i den grad harme hos Allan Jensen, da Skanderborg Kommune hævede prisen på mad og drikke for ældre på kommunens plejecentre.

Og det gør det stadig.

- Jeg synes simpelthen, det er under lavmålet det her, siger Allan Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Allan Jensens kone har Alzheimers og har i tre år boet på et plejecenter i Ry.

Allan Jensens kone Eva har Alzheimers og har boet på plejehjem i tre år.
Allan Jensens kone Eva har Alzheimers og har boet på plejehjem i tre år.

I efteråret vedtog størstedelen af byrådspolitikerne i Skanderborg Kommune at fjerne en tilskudsordning til drikkevarer, som ældre på plejecentrene havde fået gratis i to år.

quote Man kan blive ved med at kræve op og kræve op og kræve op. Og der er udgifter nok i forvejen.

Allan Jensen, pårørende.

Fra 1. januar er prisen derfor steget på døgnpakken for mad og drikke med 14,5 kroner i døgnet.

- Man kan blive ved med at kræve op og kræve op og kræve op. Og der er udgifter nok i forvejen, siger Allan Jensen, som fortæller, at hans kone drikker maks fem glas saftevand om dagen og måske engang imellem et glas kakao.

VIDEO: Allan Jensen forstår ikke, hvordan politikerne har kunne hæve prisen for mad og drikke for de ældre. Han håber, at de vil stemme for det nye forslag.

Politiker: Brug overskud til at genindføre tilskuddet igen

Ifølge administrationen i Skanderborg Kommune, så ser økonomien bedre ud end forventet, og det ser ud til, at der er ca. 40 mio. kroner, som kan betragtes som frie midler.

Selvom budgetforhandlingerne er ovre, så foreslår Det Konservative Folkeparti i Skanderborg, som ikke var med i det endelige budget, at man skal genindføre tilskudsordningen året ud - det vil koste i omegnen af 1,78 mio. kroner.

- Det er så lille et beløb, så jeg mener, at det er fuldt ud forsvarligt at tage de penge og bruge dem på det, siger Thomas Cordtz til TV2 ØSTJYLLAND.

Ved du, at man kan bruge de her penge på det?

- Vores administration har betegnet dem som frie midler. Midler som ikke er øremærket et formål. Til hver en tid er det politikerne, der kan bestemme over midlerne. Vi kan ikke bare bruge løs, for der kommer uforudsete udgifter, men det her er et forholdsvis lille beløb, siger Thomas Cordtz (Kons.).

Dette brev fra Skanderborg Kommune fik Allan Jensen op i det røde felt.
Dette brev fra Skanderborg Kommune fik Allan Jensen op i det røde felt.

Ifølge Thomas Cordtz handler det om sikkerhed og en værdighed alderdom - og at prisstigningen er alt for høj for de ældre.

- Hvis man forestiller sig det i sit eget budget, hvis mit tv-abonnement eller børnehaven kostede 5.000 kr. mere om året, så er det mange penge at trække ud af et budget, siger den konservative byrådspolitiker.

quote Jeg håber, jeg kan få det igennem. Folk er godt klar over, at vi har skåret flere steder på ældreområdet og det er jeg bekymret for.

Thomas Cordtz, byrådsmedlem, Konservative.

Fakta:

Opbakning fra Ældre Sagen i Skanderborg

Allan Jensen hilser forslaget meget velkommen, men han skal se det gennemført, før han tør tro på det. Også Ældre Sagen mener, det er en rigtig god idé.

- De penge falder på det helt rigtige sted. Det mest tørre sted, man kan tænke sig, siger lokalformand i Ældre Sagen, Finn Sørensen og fortsætter:

- Der skal være tale om betalbare drikkevarer i vores kommune. Hvad de gør i andre kommuner, det blander vi os ikke i. Men hos os der skal de ældre behandles ordentligt, fortæller lokalformanden.

quote De penge falder på det helt rigtige sted. Det mest tørre sted, man kan tænke sig.

Finn Sørensen, formand for Ældre Sagen i Skanderborg.

Borgmester: - Et letkøbt forslag

Borgmester i Skanderborg, Frands Fischer (S), mener, at forslaget kommer på et mærkværdigt tidpunkt, da budgetforhandlingerne for længst er ovre – og det blev vedtaget af 27 byrådsmedlemmer.

- Man kan sagtens pege på, at der er nogle penge i kassen. Pengene var tiltænkt projekter i 2020, og dem har vi ikke nået at gennemføre, og så er de blevet overført, siger Frands Fischer.

- Der har været en fuld kostordning på plejecentrene, som vi så har givet et tilskud til. Det var et særligt tilskud til drikkevarer, som blev taget fra driften andre steder i kommunen, har Frands Fischer tidligere udtalt.
- Der har været en fuld kostordning på plejecentrene, som vi så har givet et tilskud til. Det var et særligt tilskud til drikkevarer, som blev taget fra driften andre steder i kommunen, har Frands Fischer tidligere udtalt.

Borgmesteren mener ikke, at man skal bruge løs af dem - hvis der kommer nogle uforudsete udgifter.

- Vi ved ikke, om det er opsparet midler til en legeplads, en børnehave eller andet. De frie midler kunne være tiltænkt andre ting, og derfor synes jeg, at det er letkøbt at komme med det her forslag, fortæller borgmester Frands Fischer.

Radikale Venstre: Et forslag for at få opmærksomhed

Den samme undren i forhold til tidspunktet har Anne Heeager fra Radikale Venstre.

- Hvis vi skulle have en diskussion om at bruge flere penge - så skulle det være en bredere diskussion. Thomas Cordtz’ forsøg på at presse en ny, helt snæver budgetforhandling ind på nuværende tidspunkt er på alle måder uklog, siger Anne Heeager til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge hende er det ikke engang sikkert, at det her ville være første prioritet, hvis man skulle bruge penge nu - og hun regner da heller ikke med, at det bliver vedtaget.

- Nej, det tror jeg ikke. Men han formår at få en masse opmærksomhed og det tror jeg, er formålet, siger Anne Heeager.

quote Han formår at få en masse opmærksomhed og det tror jeg, er formålet.

Anne Heeager, byrådsmedlem, Radikale Venstre.

Handler det her om opmærksomhed og fordi det er et valgår?

- Nej, det handler om, at jeg synes, vi skal bevare drikkevareordningen. Jeg forslår en mulig ordning, som jeg tror, at mange gerne vil bevare, siger Thomas Cordtz og fortsætter:

- Der er en hvis veneration mod forslaget, men jeg håber, jeg kan få det igennem. Folk er godt klar over, at vi har skåret flere steder på ældreområdet og det er jeg bekymret for, fortæller han.

Det er på økonomiudvalgsmødet den 20. januar, at udvalget skal tage stilling til forslaget.

Mest læste

Mere fra Skanderborg

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen