Thomas’ sag ender på ministerens bord: - Jeg er så harm

Efter 10 år med døgnbemanding mister Thomas Krysizas størstedelen af sin hjælp, efter Skanderborg kommune har revurderet hans sag. Nu rejser DF’s handicapordfører sagen for ministeren.

Efter 10 år med hjælp døgnet rundt, vil Skanderborg kommune nu fjerne Thomas Krysizas døgnbemanding – en såkaldt BPA-ordning – og erstatte den med hjemmehjælp og ledsagertimer.

62-årige Thomas Krysizas har haft muskelsvind i 45 år og sidder i kørestol – derfor er han også dybt uforstående overfor kommunens beslutning. Og han er ikke den eneste, der undrer sig over udfaldet af kommunens revurdering af sagen.

Hvad er en BPA-ordning?

Det gør også Karina Adsbøl, der sidder i folketinget og er handicapordfører for Danske Folkeparti. Hun vil nu rejse sagen for socialminister Astrid Krag (S).

- Jeg er så harm over det, der foregår på handicapområdet. Det er vanvittigt, at folk skal kæmpe mod systemet for at få hjælp i deres dagligdag, siger Karina Adsbøl til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun mener, der er brug for forandringer på hele området. For selvom hun anser den såkaldte BPA-ordning som værende god, er der ifølge hende for mange eksempler på, at den ikke bliver brugt.

- Gang på gang forsøger kommunerne at underløbe ordningen. Det er desværre et eksempel af mange, og det kræver politisk handling fra ministeren.

Thomas Krysiza har muskelsvind og får hjælp døgnet rundt. Nu vil Skanderborg Kommune fjerne hans døgnbemanding – den såkaldte BPA-ordning og give ham hjemmehjælp i stedet for. Han skal gå fra 168 timers hjælp om ugen til 32 timers hjemmehjælp. Og 15 timers ledsagerordning om måneden. Thomas Krysiza føler, at hans liv bliver smadret.

Muskelsvindfonden: Generel tendens

Den kritik er man enig i hos Muskelsvindfonden. Thomas Krog, der er politisk chef hos Muskelsvindfonden, er ligeledes rystet over den hjælp – eller mangel på samme - Thomas Krysizas kan se frem til i Skanderborg.

Ligesom Karina Adsbøl, mener Thomas Krog heller ikke, at det er en enkeltstående sag.

- Når vi taler BPA-ordninger, så er det desværre en generel tendens. Det er det, som kommunerne betragter som dyre enkeltsager, og derfor tænker de for meget regneark og for lidt menneske, siger Thomas Krog til TV2 ØSTJYLLAND.

Thomas Krog er politisk chef i Muskelsvindfonden. Her er man helt uforstående over for, at man vil fjerne BPA-ordningen fra Thomas Krysiza.

Borgerforslag vil ændre handicapområdet

Karina Adsbøl mener, der er brug for et paradigmeskifte på handicapområdet – og det er en af grundene til, hun vælger at rejse sagen for ministeren.

Og et paradigmeskifte er der måske på vej. Over 50.000 borgere har nemlig skrevet under på et borgerforslag, der vil flytte handicapområdet væk fra kommunerne.

Karina Adsbøl har været handicapordfører for Dansk Folkeparti siden 2011, hvor hun blev valgt til folketinget.
Karina Adsbøl har været handicapordfører for Dansk Folkeparti siden 2011, hvor hun blev valgt til folketinget.

Dermed skal borgerforslaget nu ”oversættes” til et beslutningsforsalg, hvorefter partierne på Christiansborg skal vurdere, om forslaget skal fremsættes for folketinget. Om det så er regionerne eller staten, der skal overtage området, har Karina Adsbøl endnu ikke en holdning til. Her afventer hun en større redegørelse.

- Det vigtigste for mig er, at man ikke på den måde kan få taget sin hjælp, siger hun og understreger, at de som parti støtter borgerforslaget, der er rejst af bevægelsen ”en million stemmer”.

Udvalgsformanden mener, de gør de godt

Fra Skanderborg kommunes side kan man af hensyn til tavshedspligten ikke kommentere på den konkrete sag vedrørende Thomas Krysiza. Vi ville ellers gerne have forholdt borgmesteren, Frands Fischer (S), til sagen, men det ønskede han ikke.

Det ville i stedet formanden for socialudvalget i kommunen, Anders Rosenstand Laugesen (V).

Hvad vægter højest, borgerens ve og vel eller bundlinjen i kommunen?

- Det er helt klart, at i sådan en sag og alle sager, så er det naturligvis borgerens ve og vel, der vægter tungest. Det er mit klare indtryk, at det er holdningen hos alle byrådets medlemmer – og sådan skal det også være, siger han.

Mandag den 11. januar interviewede lokalreporter Sofus Sten Hansen kommunens udvalgsformand, Anders Rosenstand Laugesen om, hvordan kommunen prioriterer på handicapområdet.

Har du tillid til, at systemet fungerer som det skal i Skanderborg kommune lige nu?

- Ja, det har jeg helt generelt. Og det har jeg på baggrund af alle de kontroller, vi som udvalg har lavet gennem denne valgperiode. Vi kigger på, hvad der har været af sager i ankestyrelsen – og her gør vi det overordnet rigtig godt, siger Anders Rosenstand Laugesen.

Thomas Krysiza har klaget over afgørelsen fra Skanderborg Kommune. Derfor kan den ende i Ankestyrelsen, som så skal tage stilling til, om der lovhjemmel til at fjerne hans BPA-ordning. 

Skærmbillede 2021-05-15 kl. 11.30.13

Trist majvejr fortsætter så langt øjet rækker

_DSC0162

Gellerup-demonstration endte uden sigtelser

IMG_0209

play VIDEO: Kom med på jagt efter forsvundet anker

40_percent

play Stryger direkte i coronapasset: Spyttest får dig uden om køen

20210202-175316-L-1500x1000we

Aarhus-politiker misbrugt i coronaskeptisk kampagne

def_thumb,50_percent

play Aldrig fundet: Dykkere leder lige nu efter Fregatten Jyllands andet anker

Dagens mest læste