Sjældent udbud: Historisk kiosk sat på markedet

Silkeborg Kommune håber at få en ny forpagter, der gør det tydeligt, at kiosken ligger i en by med stort fokus på naturen.

Igennem de seneste 100 år har den lille gule bygning budt alle, der er ankommet ad Langebro, velkommen til Silkeborg.

Og nu søges der for første gang i mere end 30 år en ny forpagter til at videreføre den traditionsrige Slusekiosk.

- Vi er spændte på, hvem der kunne tænke sig at være med. Hvis man er en driftig igangsætter og har nogle fede ideer, vil vi gerne høre fra dig, siger Emil Ryø Tjørnehøj, udviklingskonsulent i kommunens Kultur- og Borgerserviceafdeling.

Kiosken ligger side om side med Silkeborg-vartegn som kammerslusen, havnen og hjejleflåden. Kommune har siden 1989 haft en aftale med et par, der dog har forpagtet den videre til en tredje part. Og da de nu er oppe i årene, har de opsagt aftalen, fortæller konsulenten.

- Så nu prøver vi den af på markedet igen. Der er allerede kommet nogle henvendelser, siger han.

Når den nye forpagter skal udvælges, vil der være nogle helt bestemte ting, som kommunen lægger vægt på.

Op til fortolkning

Silkeborg Kommune har nemlig udvalgt en række punkter, der giver en fordel. Der vil blandt andet blive lagt vægt på, at den nye forpagter indtænker bæredygtighed og vælger danske, lokale og økologiske varer.

- Vi synes, det er vigtigt, at kiosken kommer til at afspejle, at vi er en moderne kommune og Danmarks Outdoor Hovedstad. Det er op til fortolkning, hvordan man vil gøre det, men vi har prøvet at give nogle rettesnore, siger Emil Ryø Tjørnehøj.

Kiosken ligger til venstre, når man ankommer til Silkeborg ad Århusvej.
Kiosken ligger til venstre, når man ankommer til Silkeborg ad Århusvej. Foto: Google Maps

Kommunen ser også gerne, at der tilbydes alternativer i form af veganske, laktosefri og glutenfri is og at der samtidig er fokus på kvalitet med et udvalg af hjemmelavede ting. 

- Man kan også indrette området omkring kiosken - det kan være, at man sidder på træstubbe. Man kan komme med sit helt eget bud, siger Emil Ryø Tjørnehøj.

Ikke for sjov

Den nye forpagter skal også være indstillet på, at kiosken ikke hedder Slusekiosken for sjov. Det er nemlig også forpagteren, der skal sørge for at betjene slusedriften. 

Her vil man dog få noget oplæring, beroliger udviklingskonsulenten.

Kiosken holder vinterlukket fra 1. oktober, og kommunen håber at finde en ny forpagter, der kan overtage, når den åbner igen 1. april 2023.

Der er frist for at komme med et bud søndag den 20. november 2022 kl. 23.59.