Sofies madbudget er lig nul - sådan gør hun

Manges madbudget er i disse dage på himmelflugt, men Sofie Juel Andersen fra Aarhus bruger ikke en krone.

Mens de fleste går mod supermarkedets indgang, når de mangler varer, søger Sofie Juel Andersen mod baggården.

Her står skraldespandene på rad og række, og det er dem, hun får sine dagligvarer fra. Sofie lever nemlig af at skralde. 

- Mange tænker, at det er ulækker og dårlig mad, der bliver smidt ud. Og noget af det bliver da også smidt ud, fordi der er mug på, eller det er dårligt. Men der er også en masse god mad, siger Sofie.

Fundet i en container 16. august.
Fundet i en container 16. august. Foto: Privatfoto

I de seneste to år har hun fundet så meget god mad, at hun ikke har brugt en krone selv. Men det kan være meget forskelligt, hvad der gemmer sig i skraldedybet.

Havregryn og tyggegummi

Det begyndte, da Sofie boede i Australien, og nu er det de aarhusianske skraldespande, der fylder hendes køleskab.

I containerne har hun efterhånden fundet alt fra flere kilo tyggegummi til helt basale ting som brød, smør, grøntsager og frugt.

- For ikke så lang tid siden kom jeg hjem med 11-12 kilo havregryn, fortæller hun.

Kom med Sofie på skraldetur.

Ifølge Sofie bliver hun ikke fristet til at gå ud og købe noget bestemt, hvis hun ikke har fundet det på sine skraldeture.

- Jeg synes, det er meget federe at bruge det, jeg har i mit køleskab. Og så vil jeg jo også gerne forhindre, at jeg selv smider det mad ud, jeg har taget med hjem, siger Sofie.

Hvis Sofie finder store partier af noget, tjekker hun altid, om det er tilbagekaldt.
Hvis Sofie finder store partier af noget, tjekker hun altid, om det er tilbagekaldt.
Sofies skraldeteknik. Man kan altid finde boller og rugbrød og for det meste agurker, leverpostej og æg, fortæller hun.
Sofies skraldeteknik. Man kan altid finde boller og rugbrød og for det meste agurker, leverpostej og æg, fortæller hun. Foto: Privatfoto

Store partier havregryn bruger hun for eksempel til at bage eller lave müsli. De mange grøntsager, hun finder, bliver ofte til wok eller tærte.

Blev syg én gang

Sofie arbejder til daglig på en café, og selvom man måske skulle tro det, så er det ikke af nød, hun skralder. For hende handler det mere om at få brugt maden end at spare penge.

Derfor dokumenterer hun også alt det, hun finder, på sin Instagram-profil, dumpsterdivingwsoff.

- Jeg synes, det er vigtigt, at der er fokus på madspild, fordi det er sådan et kæmpe problem. Jeg synes bare, at det er så ærgerligt, at der er så meget mad, der bliver smidt ud, når der er folk i verden, der sulter, siger Sofie.

Er det lovligt at skralde?

Meget af maden i containerne fejler ingenting, fortæller den aarhusianske skralder. Hun er kun blevet syg en enkelt gang, fordi hun spiste et råddent æble. Men det er ikke noget, Sofie er bange for sker igen. 

- Jeg har gjort det så lang tid, så jeg ved godt, hvornår råvarer er dårlige. Jeg bruger mine sanser, og man bliver ikke syg af at smage på noget, der er dårligt, siger hun.

Der har været kølenedbrud i en Rema 1000, og der er så meget mad i containeren, at Sofie ikke ved, hvad hun skal gøre.

Sofie tager heller ikke hvad som helst. 

- Det kan da være klamt at rode i skraldespande. Hvis den lugter, og jeg kan se, at maden er ulækker, så tager jeg det jo heller ikke, siger hun.

Ikke alle vil spise maden

Selvom der er mange, der ikke selv har lyst til at spise noget, der er fundet på bunden af en skraldespand, så har Sofie ikke oplevet negative reaktioner.

- Mine venner synes, det er fedt, jeg har denne her hobby og gerne vil starte debatten. Der er nogle, der ikke har lyst til at spise det, og det respekterer jeg, men der er ikke nogen, der ikke vil snakke med mig på grund af det, siger hun.

Fra en skraldetur i juli. Chipsene blev dog kasseret, da Sofie kunne læse på Fødevarestyrelsens hjemmeside, at de var tilbagekaldt efter fund af kemiske stoffer.
Fra en skraldetur i juli. Chipsene blev dog kasseret, da Sofie kunne læse på Fødevarestyrelsens hjemmeside, at de var tilbagekaldt efter fund af kemiske stoffer. Foto: Privatfoto

Og det er da heller ingen hemmelighed, hvor råvarerne i Sofies hjem kommer fra.

- Jeg fortæller selvfølgelig altid, at det er mad, der er fundet i skraldespande, og det ved alle også godt. Mad fra mit hjem kommer fra skraldespande, siger hun med et grin.

De penge, hun sparer bliver ikke brugt på dyre tasker eller nyt tøj, men på at holde fri. 

- Jeg har ikke nogen stress over at skulle tjene penge. For jeg får nok penge til at betale min husleje, og jeg har ikke den her udgift til mad. Så jeg arbejder, fordi jeg har lyst til at arbejde, siger Sofie.