Kommune slipper for rigide jobcenter-regler
Silkeborg Kommune er i dag blevet valgt som frikommune på beskæftigelsesområdet.
Silkeborg Kommune skal være med til at vise vejen på beskæftigelsesområdet. Kommunen er nemlig blevet valgt af regeringen som såkaldt frikommune på området.
Udgangspunktet er jo, at vi får mulighed for at slippe medarbejdernes faglighed fri, så de kan løse en opgave.
Dermed skal Silkeborg Kommune være med til at afprøve nye veje for bedre at få borgere tilbage i arbejde uden at være bundet af en lang række regler, som man bliver fritaget for.
Det glæder formand for arbejdsmarkedsudvalget i Silkeborg Kommune Dorthe Jensen (S).
- Udgangspunktet er jo, at vi får mulighed for at slippe medarbejdernes faglighed fri, så de kan løse en opgave, siger hun.
Piller ikke ved ydelser
Det er særligt dokumentationskravet, hun glæder sig til at slippe af med.
- Vi oplever stigende dokumentationskrav, som spænder ben for den faglighed, som de (medarbejderne, red.) har mulighed for at udfolde. I sidste ende skulle det gerne komme borgerne til gavn, siger Dorthe Jensen.
Ifølge en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet vil kommunen næsten blive helt selvtilrettelæggende i forhold til indsatsen, men der vil dog være nogle "fundamentale hegnspæle" for aftalen, som for eksempel handler om kommunens myndighedsansvar og formålet med beskæftigelsesindsatsen, ligesom det også handler om, at man ikke kan pille ved ydelser som kontanthjælp eller dagpenge.
Jeg er virkelig ærgerlig over, at det ikke blev til en velfærdsaftale til Aarhus.
Silkeborg Kommune er ifølge ministeriet blandt andet udvalgt, fordi man i forvejen er gode til at involvere virksomheder og borgere, og fordi kommunen har været ekstra aktive for at få borgere fra udsatte boligområder i job.
- Vi har valgt ud fra en samlet vurdering, der handler om indbyggertal, geografi, socioøkonomi og så ikke mindst også vores vurdering af, hvorvidt de kan løfte selv at skabe rammerne for, hvordan de bedst hjælper borgerne i arbejde, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
Forbigået
Mere end halvdelen af landets kommuner havde ansøgt om at blive frikommune på området, og ud over Silkeborg Kommune bliver også Hillerød, Aabenraa og Greve sådanne kommuner.
I Østjylland havde også Norddjurs, Favrskov, Skanderborg, Horsens og Aarhus søgt, men er altså blevet forbigået.
Det ærgrer rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, Anders Winnerskjold (S), at Aarhus ikke blev valgt.
- Jeg er virkelig ærgerlig over, at det ikke blev til en velfærdsaftale til Aarhus. Men jeg kommer ikke til at lade skuffelsen sætte en stopper for min ambition om en beskæftigelsesindsats med mindre bureaukrati og mere plads til individuelle løsninger og faglighed, lyder det i en pressemeddelelse.
Aftalen om frikommuner kommer til at gælde fra 1. juli 2023 til og med 2026.
Nyheden kommer oven på de seneste mange måneders afdækning af voldsomme jobcenterforløb rundt om i landet, der har gjort borgerne mere syge end jobparate.
En af de historier var TV2 ØSTJYLLANDs historie om Rasmus Søndermølle Dalgaard, som udviklede PTSD efter syv år i jobcentret. Læs hans historie her.