Fraråder badning: Hunde kan dø

Høj solskin og mange næringsstoffer har skabt en voldsom opblomstring af giftige alger, der i værste tilfælde kan tage livet af små hunde.

Udgivet Opdateret
Der er nu så mange blågrønalger i Silkeborg Langsø, at det kan være giftigt for både mennesker og hunde. Foto: Silkeborg Kommune

Silkeborg Kommune fraråder nu badning i Silkeborg Langsø ved Sølystparken og i Gjessø. 

Det sker, fordi der lige nu er så mange blågrønalger i søen, at der er risiko for forgiftning. 

Det fortæller biolog i Silkeborg Kommune, Maibritt Langfeldt Sørensen. 

- Nogle af arterne indeholder en form for nervegift, som gør, man kan få forgiftningssymptomer, hvis man kommer til at sluge noget af vandet, siger Maibritt Langfeldt Sørensen. 

Forgiftningssymptomerne kan være opkast, hovedpine og udslæt på huden. Og selvom huden også kan blive påvirket af en badetur, er det primært farligt, hvis man sluger en del søvand, forklarer Maibritt Langfeldt Sørensen.

- Der skal en del til, før mennesker bliver påvirket. Men det kan være ret farligt for hunde, der typisk drikker af vandet, når de svømmer. Små hunde kan dø af det, siger hun. 

Mange næringsstoffer 

Blågrønalger har haft en voldsomt opblomstring i Silkeborg Langsø, fordi der er mange næringsstoffer i vandet, fordi der har været en periode med meget sol. Og det får algearterne til at vokse. 

- Vi ved ikke, hvor længe vi kommer til at fraråde badning.Det kommer an på, hvordan vejret bliver, og hvor hurtigt blågrønalgerne får brugt nærigsstofferne, siger Maibritt Langfeldt Sørensen.

Silkeborg Kommune holder løbende øje med vandkvaliteten. Der er  ikke registreret sundhedsfarlige opblomstringer andre steder, men en god tommelfingerregel er, at man skal kunne se sine tæer, når man står i vand til knæene. Kan man ikke det, skal man ikke fortsætte badningen.  

Hvad er blågrønalger?

Blågrønalger adskiller sig fra de alger, som man normalt kender fra for eksempel stranden, ved, at der faktisk slet ikke er tale om alger, men om såkaldt cyanobakterier, som man i små antal ikke kan se med det blotte øje.

Når der er mange af de blågrønalger farver de vandet, men det behøver ikke være blågrønt, som navnet ellers antyder. De kan være grønne, blågrønne, grønbrune, brune og gule. Mange alger vil danne plamager på overfladen, så det ser ud, som om vandoverfladen er betrukket med maling eller et lag af meget fin andemad.

Kraftigt skum i vandet kan være algeopblomstringer, og skumansamlinger på stranden kan være døde alger, som er meget giftige.

Mange af blågrønalgerne danner giftstoffer. Giftstofferne bliver fortyndet i vandet, så det er kun ved store opblomstringer af giftige alger, at de kan udskille så meget gift, at det bliver sundhedsfarligt for mennesker og dyr.

Bakterierne kan medføre hudirritationer og symptomer på høfeber, hvis man får dem på kroppen, hvis man bader steder med mange blågrønalger eller opholder sig i vand med alger i lang tid. Man skal også passe på med at sluge vand med alger i, da de indeholder giftstoffer, som nedbryder leveren.

Kilde: TV2

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her