Flere vil udvide, mens man stadig går i vand til anklerne

Store dele af året går man stadig i vand til anklerne på Trækstien. Det skal der styr på, inden man udvider, lyder det fra en nabo med stien i baghaven.

For nylig annoncerede Favrskov Kommune, at der var 15 millioner kroner på vej til en udvidelse af Trækstien, så den kommer til at gå hele vejen fra Randers til Vejle.

Men det fik en af naboerne til den eksisterende strækning til tasterne. På den strækning, han har i baghaven, er der nemlig oversvømmet og behov for gummistøvler en stor del af året. 

- Man bør jo nok kigge på den nuværende sti frem for at begynde at udvide den, siger Lars Bo Nielsen, der er formand for Ålauget GST, til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Man kan ikke sige, at trækstien fungerer, for den høje vandstand skal forebygges først.

Forkerte beregninger

Lars Bo Nielsen bor i Svostrup med Trækstien for enden af baghaven og kan fra stuevinduet følge vandrere og cyklister kæmpe sig gennem vandet.

- Det er en god ide, at man kan gå på trækstien – men det er begrænset, hvor mange der kommer nu her.

- Man har ikke lavet ordentlige beregninger ved den allerede eksisterende træksti, så det bekymrer mig, når man nu vil udvide den, siger han.

Stien har aktuelt været oversvømmet siden midten af juni.
Stien har aktuelt været oversvømmet siden midten af juni. Foto: Privatfoto

Han mener, problemet er, at der er alt for meget grøde i åen, som får vandstanden til at stige.

Formand kan godt se pointen

Lars Storgaard (K) er borgmester i Favrskov Kommune og formand for Gudenåsamarbejdet, som er en sammenslutning af Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers.

- Nu har vi ikke de samme problemer med høj vandstand i Favrskov, men jeg har lidt kendskab til den høje vandstand nede ved Svostrup, siger Lars Storgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Han var glad for at kunne løfte sløret for millionbevillingen for et par uger siden, men kan også godt se pointen i, at kigge på at gøre den nuværende brugbar frem for at udvide.

- Det skal helt sikkert tages til efterretning, men jeg er ikke inde i det tekniske. Jeg synes dog, at det ville være en god ting at kigge på den nuværende del i samme ombæring.

- Som formand kan jeg jo komme i dialog med borgmestrene i de andre kommuner. Vi har faktisk allerede et møde i kalenderen omkring den her udvidelse, fortæller borgmesteren.

Silkeborg Kommune har dog ikke ham bekendt sagt noget om at standse udvidelsen og kigge på oversvømmelse ved Svostrup.

vandstand

Forkert prioritering

Lars Bo Nielsen mener dog, at pengene bruges helt skævt, når man snakker om at udvide frem for at forbedre.

- Man bruger pengene forkert, når man vil investere i at udvide stien til Vejle. Man burde lave den eksisterende del ordentlig, før man kigger på at udvide.

Borgmesteren synes dog, at der er brug for mere adgang til naturen, og at mere sti er en god ide.

- Vi kan jo se, flere folk vil ud i naturen. Trækstien i Favrskov bliver brugt rigtig meget og ruten fra Silkeborg til Kongensbro er jo fantastisk, siger Lars Storgaard.

Det seneste tilskud på op til 15 millioner kroner kommer fra A.P. Møller Fondens. Det er anslået, at den samlede regning kommer til at lyde på 57 millioner kroner. De deltagende kommuner og Naturstyrelsen finansierer 27 millioner kroner. 

Det samlede stykke sti bliver omkring 170 kilometer og forventes færdigt i 2025.