80 procent på to år: Nu stiger varmeprisen igen

Det bliver endnu dyrere at varme sit hjem op med fjernvarme, har forbrugere i Silkeborg netop fået at vide.

80 procent.

Så meget er prisen på forbrugsbidraget steget for fjernvarmekunderne i Silkeborg på mindre end to år.

Det står klart, efter Silkeborg Forsyning søndag har kontaktet sine fjernvarmekunder med en dårlig nyhed om endnu en prisstigning - den anden alene i 2022.

Prisen på forbrugsbidraget for en megawatt-times fjernvarme (MWh) stiger nemlig per 1. oktober fra 735 til 855 kroner. Det svarer til en stigning på 16,3 procent.

For et gennemsnitligt standardhus på 130 kvadratmeter vil det betyde en samlet prisstigning på 12,9 procent eller 2.172 kroner om året. En gennemsnitlig lejlighed på 75 kvadratmeter skal af med 1.800 kroner mere om året.

Stor usikkerhed

Årsagen er ifølge Silkeborg Forsyning de stærkt stigende energipriser, som værket ikke forventer vil falde inden vinteren. Det er især krigen i Ukraine, der påvirker markedet og priserne. Priserne var dog også steget betragteligt inden februar 2022, hvor krigen brød ud.

Usikkerheden om omkostningerne i den kommende tid er så stor, at forsyningsselskabet gør opmærksom på, at yderligere prisstigninger ikke kan afvises.

'Silkeborg Forsyning kan kun følge markedspriserne. Vi må hverken have store under- eller overskud. Det betyder, at når prisen stiger på energi, bliver det dyrere at producere fjernvarme - og derfor stiger fjernvarmeprisen også,' skriver Silkeborg Forsyning i en meddelelse på sin hjemmeside.

80 procent på to år

Prisstigningen er den seneste i en stribe, der har skudt prisen på forbrugsbidraget i vejret.

Således var prisen den 1. januar 2021 475 kroner. Med prisstigningen den 1. oktober 2022 vil den være steget med 80 procent på mindre end to år.

Det er helt bevidst fra Silkeborg Forsyning, at det er den variable del af varmeregningen, der stiger.

Det betyder, at forbrugerne selv kan være med til at regulere deres regninger ved at skrue lidt ned for varmen. Silkeborg Forsyning har i den anledning en guide til, hvordan man får mest ud af sin fjernvarme.