Ups! Færge påsejler spritny hurtigfærge

Den gamle Samsøfærge, Prinsesse Isabella, har påsejlet den nye hurtigfærge, Lilleøre. Det betyder, at den nye færge ikke kommer ud at sejle foreløbigt.

De to Samsøfærger Prinsesse Isabella og Lilleøre er fredag kollideret.

Kollisionen skete omkring kl. 13:00, da Prinsesse Isabella skulle anløbe Sælvig Havn. Det fortæller færgedirektøren ved Samsø Rederi, Carsten Kruse, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi ved endnu ikke helt, hvordan det kunne ske, men ved indløbet sejler Prinsesse Isabella ind fra en anden vinkel, end hun plejer. Hun kommer cirka 30-40 meter for langt mod højre, og derved snitter hun Lilleøre, siger Carsten Kruse.

Den gamle færge, som sejler mellem Sælvig og Hou, har ramt den nye hurtigfærge i venstre hjørne, og både fortøjninger og gelænderet langs den nye færge er blevet beskadiget. 

- Det er møgærgerligt for at sige det ligeud. Men der er heldigvis ikke kommet nogen til skade, og det er det vigtigste, siger færgedirektøren.

Den nye Samsøfærge Lilleøre skulle efter planen i drift fra den 26. april, men det er nu udskudt.
Den nye Samsøfærge Lilleøre skulle efter planen i drift fra den 26. april, men det er nu udskudt. Foto: Reimar Muurmand

Samsø Kommune har spyttet 41 millioner kroner i den spritnye hurtigfærge, Lilleøre, som skal sejle mellem Sælvig på Samsø og Dokk1 i Aarhus.

Derfor ærgrer det også borgmesteren i Samsø Kommune, at den nye hurtigfærge er blevet beskadiget, inden den overhovedet er taget i brug. 

 - Det er supertræls. Corona har forsinket driften af hurtigfærgen med et helt år. Nu forsinkes den igen, siger Marcel Meijer (S) til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Da jeg fik beskeden, fik jeg virkelig et chok, men da jeg så skaderne faldt jeg lidt ned igen. Det er ikke så slemt, som jeg først frygtede, siger han. 

Lilleøre har blandt andet fået nogle ridser.
Lilleøre har blandt andet fået nogle ridser. Foto: David Leth Williams

Vidne: - Det var ret voldsomt

Prinsesse Isabella kom sejlende fra Hou med passagerer og skulle klokken 13:00 have nye med tilbage til Hou fra Sælvig Havn.

Nogle af dem, der skulle med tilbage til Hou, er Reimar Muurmand og hans kone.

- Vi holder og venter på, at Prinsesse Isabella lægger til, og pludselig ser vi, at den med ret høj fart rammer den nye færge, så den danser. Det var ret voldsomt, fortæller Reimar Muurmand til TV2 ØSTJYLLAND, og fortsætter:

- Derefter rammer den molen, så et stort stykke beton drysser af. Det stod op med en stor grå sky, forklarer han.

Kl. 14:45 holder Reimar Muurmand og hans kone stadig på Sælvig Havn og venter på at komme ombord på Prinsesse Isabella.

- Vi har fået at vide, at hun kommer til at sejle i dag, og at vi godt kan komme med, men de ved ikke, hvornår. Politiet og indsatsleder har været her, så vi håber, vi snart kan komme med færgen, siger han.

Reimar Muurmand har været på Samsø i et par dage sammen med sin kone for at besøge nogle venner, og ifølge planen skal de hjem til Ebeltoft, hvor de kommer fra, i dag. 

Lige nu holder massevis af biler i kø på Hou Havn for at komme ombord på Prinsesse Isabella og sejle til Samsø, men færgen er endnu ikke sejlet fra Samsø. Foto: Irene Nørgård.
Lige nu holder massevis af biler i kø på Hou Havn for at komme ombord på Prinsesse Isabella og sejle til Samsø, men færgen er endnu ikke sejlet fra Samsø. Foto: Irene Nørgård.

Heinrich Rønvig, der bor i Besser på Samsø, holder lige nu ved Hou Havn for at komme med Prinsesse Isabella tilbage til Samsø. Han skulle have været med færgen kl. 14:30, men den er altså endnu ikke sejlet fra Sælvig på Samsø. 

- Det er hovedrystende, at det overhovedet er sket. Hvis det havde været tåget, eller hvis der var blæsevejr, så kunne jeg forstå det, men det her, det forstår jeg ikke. Det er så ærgerligt, at den lille færge er blevet ramt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Indvielse udskydes 

Den første officielle tur med passagerer var planlagt til at blive mandag den 26. april, men på grund af uheldet er indvielsen af den nye færge nu udskudt.

- Hurtigfærgen kommer ikke til at sejle den 26. april. Det er der slet ingen tvivl om, og det er så ærgerligt, siger Carsten Kruse.

For at prøvesejle færgen med passagerer havde Samsø Rederi også annonceret, at de lørdag den 24. april og søndag den 25. april ville give de hurtige passagerer en gratis tur, men det er også aflyst. 

- Vi skal have en taksator ud og kigge på færgen, og så skal han vurdere, hvor slemt det er, og hvad der skal ske, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

På nuværende tidspunkt forventer Samsø Kommune og Samsø Rederi, at Lilleøre er klar til at blive taget i brug den 20. maj. 

VIDEO: Kalder alle færgenørder! Hvis du gerne vil vide alt om den nye hurtigfærge, som skal sejle mellem Samsø og Aarhus, så hop med ombord og se videoen til ende.

Fem facts om hurtigfærgen

1) 296 passagerer og 75 cykler

Hurtigfærgen har plads til 296 passagerer, 75 cykler og så er der 42 ekstra siddepladser på soldækket. Man kan ikke have sin bil eller motorcykel med på hurtigfærgen. Hvis man vil have et køretøj med motor med sig, må man tage med den etablerede færge, Prinsesse Isabella, som sejler mellem Hou og Sælvig. 

2) Fra Dokk1 til Sælvig på en time

Hurtigfærgen skal sejle mellem Sælvig på Samsø og Dokk1 i Aarhus hele året rundt. Færgen sejler normalt 25 knob, hvilket svarer til 46 km/t. Det betyder, at turen tager en time hver vej. Med en almindelig færge ville det tage dobbelt så lang tid. Topfarten for hurtigfærgen er 30 knob, hvilket svarer til 55 km/t. 

3) Prisen varierer 

Det koster fra 66 kroner til 142 kroner at sejle med færgen. Prisen varierer alt efter om man er barn, voksen eller pensionist, og om det er høj- eller lavsæson. Få overblikket over priserne her

4) Et kinesisk touch

Færgen er bygget i Kina, men størstedelen af interiøret kommer fra Europa. Færgen har dog fået et tydeligt kinesisk touch. Hurtigfærger er ofte udsmykket, og derfor besluttede Samsø Rederi, at Midgårdsormen skulle sno sig langs færgen, fordi vikingerne både holdt til på Samsø og i Aarhus. Men Midgårdsormen er endt med at ligne en kinesisk drage en smule. 

5) Derfor hedder den Lilleøre

Issehoved. Det var navnet på den hurtigfærge, som sejlede mellem Aarhus og Samsø fra 2016-2018, og det var et navn, som fik flere til at fnise. Derfor besluttede politikerne på Samsø sammen med Samsø Rederi, at den nye hurtigfærge skulle have et mere diskret navn. Valget faldt på 'Lilleøre', som er et sted på Samsø, hvor vikingerne beskyttede Aarhus i gamle dage.