Video: Få en eksklusiv rundtur på spritny hurtigfærge

Den nye hurtigfærge, Lilleøre, som skal sejle mellem Aarhus og Samsø, er lige nu ved at blive gjort klar til foråret, hvor den sejler sin første tur med passagerer.

Snart bliver det nemmere at komme til og fra Samsø. I hvert fald hvis man bor i Aarhus.

Og det bliver dermed også nemmere for samsingerne at komme til og fra smilets by.

Samsø Kommune har nemlig investeret 41 millioner kroner i den spritnye hurtigfærge, Lilleøre, som året rundt skal sejle mellem Sælvig på Samsø og Dokk1 i Aarhus.

- Jeg synes, den er blevet rigtig flot. Der kan måske være fordomme om, at det ikke er lavet ordentligt, når det er lavet i Kina, men sådan er det ikke. Den er virkelig flot lavet, siger Carsten Kruse, der er færgedirektør hos Samsø Rederi, til TV2 ØSTJYLLAND.

I fredags ankom den længeventede færge endelig til Aarhus, efter den havde været på en længere transporttur fra Kina.

VIDEO: Samsø Rederis nye hurtigfærge ankom til Aarhus fredag, hvor den blev løftet ned af transportskibet ved hjælp af to kraner.

Færgen tager dog først passagerer med ombord den 26. april, men allerede nu kan du få en fornemmelse af, hvordan færgen er, hvordan den ser ud, og hvilke tanker der ligger bag dens udseende.

Færgedirektøren fra Samsø Rederi, Carsten Kruse, har nemlig givet os en eksklusiv og grundig rundtur på færgen, som du kan tage med på i videoen øverst i artiklen. 

Fem facts om hurtigfærgen

1. 296 passagerer og 75 cykler

image00003

Hurtigfærgen har plads til 296 passagerer, 75 cykler og så er der 42 ekstra siddepladser på soldækket. Man kan ikke have sin bil eller motorcykel med på hurtigfærgen. Hvis man vil have et køretøj med motor med sig, må man tage med den etablerede færge, Prisesse Isabella, som sejler mellem Hou og Sælvig. 

2. Fra Dokk1 til Sælvig på en time

DJI_0208.MP4.00_00_14_11.Still001

Hurtigfærgen skal sejle mellem Sælvig på Samsø og Dokk1 i Aarhus hele året rundt. Færgen sejler normalt 25 knob, hvilket svarer til 46 km/t. Det betyder, at turen tager en time hver vej. Med en almindelig færge ville det tage dobbelt så lang tid. Topfarten for hurtigfærgen er 30 knob, hvilket svarer til 55 km/t. 

3. Prisen varierer 

Clip0051.MXF.00_51_08_15.Still001

Det koster fra 66 kroner til 142 kroner at sejle med færgen. Prisen varierer alt efter om man er barn, voksen eller pensionist, og om det er høj- eller lavsæson. Få overblikket over priserne her

4. Et kinesisk touch

DJI_0206.MP4.00_00_07_17.Still001

Færgen er bygget i Kina, men størstedelen af interiøret kommer fra Europa. Færgen har dog fået et tydeligt kinesisk touch. Hurtigfærger er ofte udsmykket, og derfor besluttede Samsø Rederi, at Midgårdsormen skulle sno sig langs færgen, fordi vikingerne både holdt til på Samsø og i Aarhus. Men Midgårdsormen er endt med at ligne en kinesisk drage en smule. 

5. Derfor hedder den Lilleøre

Clip0121.MXF.01_11_52_14.Still001

Issehoved. Det var navnet på den hurtigfærge, som sejlede mellem Aarhus og Samsø fra 2016-2018, og det var et navn, som fik flere til at fnise. Derfor besluttede politikerne på Samsø sammen med Samsø Rederi, at den nye hurtigfærge skulle have et mere diskret navn. Valget faldt på 'Lilleøre', som er et sted på Samsø, hvor vikingerne beskyttede Aarhus i gamle dage.

Mest læste

Mere fra Samsø

20201014-131336-A-1920x1277we

Regn, slud og snevejr over Danmark - her er der størst risiko for sne

Storegade Randers

Om halvanden uge åbnes der for udeservering, men restauranter siger nej

def_thumb,50_percent

play Søvand forsvandt på mystisk vis: Nu bliver det politianmeldt

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Lige nu
mink minkfarm bure bur

liveblog Affaldsselskaber melder klar til at brænde opgravede mink