Samsinger vil opkøbe og forpagte landbrugsjord

Lokale har oprettet aktieselskab, som skal sikre flere arbejdspladser og mere økologi

Samsø skal i fremtiden være endnu mere bæredygtig og økologisk.

Det har længe været visionen for fonden SamsØkologisk, som har til formål at opkøbe landsbrugsjord på Kattegat-øen og forpagte den til unge landmænd.

Nu er fonden snart parat med et aktieselskab, hvor folk har mulighed for at købe aktier frem for at bidrage med donationer, som det har fungeret hidtil.

Vil hjælpe unge landmænd

Missionen er blandt andet at forsøge at gøre øen mere økologisk, sikre lokalt ejerskab og i sidste ende få flere unge landmænd til øen.

- Vi giver almindelige mennesker mulighed for at være aktionærer. Idéen er, at folk på Samsø kan komme til at eje landbrugsjord uden for deres eget vindue, og at jorden samtidig er økologisk, siger Bent Degn, som er talsmand for SamsØkologisk, til tv2oj.dk.

SamsØkologisk har en kapital på omkring 400.000 kroner, som er indsamlet via donationer fra landmænd og andre bidragydere.

Håndsrækning til landmænd

Det beløb skal med tiden vokse og blive stort nok til, at det nye aktieselskab kan købe sig ind i eksisterende landbrug. Første opkøb bliver efter planen landbruget 'Yduns Have' i Alstrup på Samsø, som netop er blevet overtaget af et ungt par.

Parret har med hjælp fra fonden fået mulighed for at forpagte landbruget, som pludselig stod tomt efter et dødsfald.

Planen er, at det nye aktieselskab med årene skal løse problemerne med generationsskifte og samtidig give unge landmænd mulighed for at få en fod indenfor i den ellers trængte branche.

- Jeg oplever, at folk synes, det er spændende. Mange landmænd siger, at de har svært ved at forestille sig, at det kan realiseres. Men det tror vi på, siger Bent Degn og fortsætter:

- Det er ikke sådan, at det redder hele Danmarks landbrug. Det skal mere ses som en model for, hvordan man kan gøre det - til inspiration for andre.

Fældede træer grenå

Mystik om fældede træer: - Jeg kan ikke erindre noget lignende, siger kommune-chef

coronavaccination

play Sundhedsordfører: Ændret vaccineplan kan gavne beboere på Sølund

skorsten røg brændeovn luftforurening forurening

playSF vil forbyde brændeovne om natten

Skærmbillede 2021-01-19 kl. 15.57.51

Østjysk efterskoleelev med opsang: Vi mister vigtige minder, men andre kan miste livet

Jim-kopi kopi

playØstjyske Jim er måske Danmarks største Dolly Parton fan

øjenvipper

Randers-virksomhed ransaget: Ejer sigtet for bedrageri