Sarah er en af mange unge på bistand: - Jeg vil gerne have mere hjælp

Sarah er en af de tusindvis af unge i vores region, der lever på bistand. Hun føler ikke, at der bliver gjort nok for at hjælpe hende, men der er østjyske initiativer, der får de unge i gang.

35.000 – Så mange unge i alderen 16 til 29 i Region Midtjylland er lige nu hverken i uddannelse eller har et arbejde.

Det er altså mere end hver tiende ung i regionen, der lever på bistand. En af dem er 28-årige Sarah Holm Rasmussen fra Gedved tæt på Horsens.

Hun vil rigtig gerne have et arbejde, men på grund af sit synshandicap, er der mange ting, hun ikke kan, og hun bliver ofte valgt fra i jobsøgningen på den baggrund.

- Det har bare været nederlag på nederlag, men jeg har altid holdt modet oppe og sagt til mig selv, at det nok skulle komme. På et eller andet tidspunkt finder jeg et job, siger Sarah Holm Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

Konkurs kostede jobbet

Hun har tidligere været under uddannelse og haft forskellige jobs – blandt andet som kassemedarbejder i den lokale Kiwi.

Men supermarkedskæden gik konkurs, og siden da har hun været på kontanthjælp af flere omgange – denne gang siden oktober.

- Jeg elskede den kundekontakt, der var i Kiwi og det sammenhold, der var mellem os i personalet, siger Sarah Holm Rasmussen.

Sarah Holm Rasmussen fortæller, at hun forsøger at få et job, men hun har endnu ikke haft held med det.
Sarah Holm Rasmussen fortæller, at hun forsøger at få et job, men hun har endnu ikke haft held med det.

Hun har senest forsøgt at uddanne sig til SOSU-assistent, men måtte stoppe, da skolen ikke mente, at hun kunne gennemføre med sit synshandicap.

Nu hjælper skolen hende med at finde en løsning. Men hun synes også, at kommunen burde gøre mere for at hjælpe hende.

- Jeg synes godt kommunen kunne hjælpe mere. Især når de kan se, at det er min synsnedsættelse, der giver problemer. Så kunne sagsbehandlerne godt tage kontakt og sige, hvilken hjælp de kan tilbyde, siger Sarah Holm Rasmussen.

quote Det er nemmere sagt end gjort bare at tage sig sammen. Har man udfordringer kan man ikke altid bare lige tage sig sammen. Så har man altså brug for hjælp.

Sarah Holm Rasmussen, 28 år, arbejdsløs

Og hun mener ikke, at hendes problemer med at finde et job skyldes, at hun ikke tager sig sammen og ikke prøver.

- Det er nemmere sagt end gjort bare at tage sig sammen. Har man udfordringer kan man ikke altid bare lige tage sig sammen. Så har man altså brug for hjælp, siger hun. 

Horsens Kommune har knækket koden

Tallene kan antyde, at der ikke bliver fokuseret nok på de unge i kommunerne. Men de østjyske kommuner har altså kastet masser af penge i projekter og initiativer.

I Horsens var problemet længe, at flere unge ikke fik gennemført hverken uddannelse - eller kunne blive i et job. Men så satte kommunen gang i en ny indsats. Og nu er det rent faktisk lykkedes at knække kurven.

- Vi er ikke eksperter på, hvordan de unges vej til selvforsørgelse skal være. Det er de selv. De mangler nogle succeser, og de mangler at lykkes, siger projektleder på Horsens Kommunes nye initiativ Nextwork, Rikke Aaby Simoni, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Kristina Grønkjær Randrup har haft gavn af Horsens Kommunens tilbud.

Nextwork bygger på, at de unge skal i praktikforløb, samtidig med, at de mødes ugentligt og snakker med andre unge i samme forløb og deler deres erfaringer. Og det dur.

En af de unge, der har haft stor gavn af Horsens Kommunes nye projekt Nextwork er 24-årige Kristina Grønkjær Randrup.

Hun gik i en ung alder ned med en depression, der hang ved og var hård at komme over. Det lykkedes dog, og nu har Nextwork hjulpet hende i gang med uddannelsen til buschauffør.

- De vil gøre alt for at hjælpe os, det er det, de er der for. Det er der ikke ret mange sagsbehandlere, der er, siger Kristina Grønkjær Randrup.

- Nu glæder jeg mig bare til at blive færdig, så jeg kan sige, at jeg har en uddannelse, og at jeg kan bruges til noget. I stedet for, at man blive banket oven i hovedet og får at vide, at man bare er doven og ikke vil noget som helst, fortæller hun.

Horsens Kommune lå inden initiativet i bunden af statistikken over unge på bistand. En bundplads, de med initiativet har lagt bag sig.

- Jeg tror, at en stor faktor i det er at give magten til de unge og tro på, at de lykkes. Vise dem, at vi går med dem, og vi tror på dem. Så skal det nok lykkes, siger Rikke Aaby Simoni.

Videns- og erfaringsdeling er vejen frem

Selvom tallene for unge på bistand ser nedslående ud, så er der altså enkelte eksempler i de østjyske kommuner på initiativer, der hjælper de unge i gang.

Og netop de gode initiativer vil Region Midtjylland sætte fokus på i forsøget på at vende den negative statistik ikke bare i enkelte kommuner, men i hele regionen.

- Vi har besluttet os for at lave en indsats sammen med kommuner, fordi der er gode eksempler som det fra Horsens. Derfor har vi lavet et katalog over indsatserne i kommunerne for at danne et overblik, og så vil vi gerne begynde at dele de gode erfaringer med hinanden på tværs af kommunerne, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

Anders Kühnau er regionsrådsformand i Region Midtjylland.
Anders Kühnau er regionsrådsformand i Region Midtjylland. Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Men det er ifølge ham ikke nok kun at dele viden kommunerne imellem. Det er også nødvendigt at høre de unge, hvordan de gerne vil hjælpes i arbejde og uddannelse.

Derfor vil der fra 2021 og frem være et årligt ungetopmøde i Regionen, hvor der netop er mulighed for at få de unges perspektiv på problemet.

- Vi ser jo i Horsens, hvordan det lykkes rigtig godt at få de unge i arbejde og uddannelse, når man laver nogle indsatser, hvor man tror på alle de unge mennesker og på, at der er en plads til dem på vores arbejdsmarked og vores uddannelser. Det er det, vi skal gøre mere af, og de gode erfaringer vi skal blive bedre til at dele med hinanden, siger Anders Kühnau.

20210507-155643-L-1920x1280we

play Strejke aflyser behandlinger på stribe: Nu vil partier og fagforening have regeringen på banen

thumbnail_image001

Myndigheder lemper restriktioner efter fund af fiskevirus

mystisk finne2

play Mystisk finne set i populær badesø: Her er eksperternes bud

20210723-144654-L-1920x1280we

Aarhusianske fanebærere gik forrest: - Det var en kæmpe oplevelse

Skærmbillede 2021-07-23 kl. 14.18.35

Huse evakueres på Anholt - Mortergranat fundet i "ørkenen"

IMG_5540

Fanebærers far skal ikke se sønnen gå ind med dannebrog

Dagens mest læste