Røde partier kræver ny psykiatri-handleplan

Hvis den hårdt pressede psykiatri skal kunne hænge sammen, kræver det flere penge og permanente løsninger frem for satspuljefinansieringer. Det mener rød blok

Det er blandt andet ønsket om flere midler til psykiatriske hospitaler som det i Risskov, at politikerne på Christiansborg fredag skal diskutere.

Med opbakning fra de resterende partier i rød blok foreslår Enhedslisten, at regeringen igangsætter en ny handlingsplan for psykiatrien. Forslaget bliver fremlagt i dag, hvor Enhedslisten har indkaldt til debat i Folketingssalen om netop psykiatrien.

Psykiatrien finansieres i for høj grad for projektpuljemidler og andre midlertidige løsninger via satspuljen.

Stine Brix (EL)

Ifølge psykiatriordfører for Enhedslisten, Stine Brix, mangler der fokus på, hvordan der kan sikres stabilitet.

- Psykiatrien finansieres i for høj grad for projektpuljemidler og andre midlertidige løsninger via satspuljen. Det giver en række problemer i forhold til at sikre kontinuitet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Hvorfor druknede Jonatan?

De seneste måneder har TV2 ØSTJYLLAND blandt andet afdækket, hvordan manglen på sengepladser og læger betyder, at psykisk syge udskrives, før der er fundet kvalificerede tilbud til dem.

Forleden faldt finansloven på plads, men der blev ikke øremærket penge til psykiatrien. Det mødte kritik fra blandt andre Anders Kühnau (S), der er formand for hospitalsudvalget og kommende regionsrådsformand i Region Midtjylland.

03:51

Anders Kühnau forklarer her, hvorfor han synes, at det er problematisk, at der ikke var penge til psykiatrien på finansloven.

Luk video

Finansminister Kristian Jensen, V, afviste dog kritikken med henvisning til, at der i sommer blev lavet en aftale for regionernes økonomi i 2018. En aftale, hvor regionerne blev løftet med en halv milliard kroner. Ifølge finansministeren med det for øje, at regionerne skulle bruge pengene på psykiatri.

Alligevel mener flere partier altså, at der bør gøres mere for at sikre, psykiatrien kan hænge sammen.

Jeg mener, psykiatrien i særlig grad mangler opmærksomhed. Der mangler sengepladser. Vi ser for mange genindlæggelser. Og der bliver i høj grad brugt tvang.

Stine Brix (EL)

- Jeg mener, psykiatrien i særlig grad mangler opmærksomhed. Der mangler sengepladser. Vi ser for mange genindlæggelser. Og der bliver i høj grad brugt tvang. Vores sundhedsvæsen har ikke fulgt med. Derfor er det vigtigt, vi får diskuteret psykiatrien, siger Stine Brix.

Enhedslisten får opbakning i sin kritik fra SF, Radikale Venstre, Socialdemokraterne og Alternativet.

TV2 ØSTJYLLAND følger psykiatridebatten i Folketingssalen.