Kan have kostet menneskeliv: Nu vil Kühnau styrke karkirurgien omgående

Regionsrådsformand, Anders Kühnau (S), varsler en 4-punkts plan, der skal styrke det karkirurgiske område nu og her. Den indebærer bl.a. mere arbejde til personalet og hjælp udefra.

Akut flere operationer, weekendarbejde til personalet og hjælp fra andre regioner.

quote Alt skal frem. Vi skal vide, hvem der har vidst hvad - og hvornår.

Anders Kühnau, regionsrådsformand

Det er nogle af de initiativer, som regionsrådsformand, Anders Kühnau, nu varsler på baggrund af den analyse af Region Midtjyllands karkirurgiske kapacitet, der viser at patienter kan have fået amputeret dele af eller hele ben unødvendigt - samt i værste tilfælde kan have kostet menneskeliv.

- Det er dybt ulykkeligt for de patienter, det er gået ud over, og igen vil jeg give dem en uforbeholden undskyldning. Vi skal rette op på det nu, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det kommer til at koste penge, og den regning vil jeg gå til rådet og bede om at få. Det er min intention at sætte de penge af, der skal til.

Han tror på, at de med en række initiativer kan styrke karkirurgien med det samme.

- Jeg er fortrøstningsfuld. Med det, vi gør nu, så har vi maksimal fokus på at få øget kapaciteten omgående - for det skal ske nu, siger Anders Kühnau.

Regionsrådsformanden har ellers indkaldt til drøftelse af sagen i Hospitalsudvalget på mandag, men alligevel har han altså valgt at melde det, han kalder en 4-punkts plan, ud fredag eftermiddag.

- Det er vigtigt, at jeg som formand fortæller, hvad jeg vil sætte i gang på baggrund af det, der er sket indenfor karkirurgien. Både regionsrådsmedlemmerne og offentligheden har krav på at vide, hvad jeg vil gøre nu, siger han.

- Vi kommer til at fokusere på at give vores patienter den behandling, de skal have. Det har vi ikke gjort de sidste 10 år, og det skal vi rette op på med det samme.

Anders Kühnau's 4-punkts plan

Sådan vil regionsrådsformanden styrke karkirurgien på kort sigt:

1. Kapaciteten øges så hurtigt som muligt.

2. Undersøgelse skal redegøre for forløbet.

3. Data skal indsamles og kvalificeres.

4. Området skal have ny langsigtet plan.

Kilde: Region Midtjylland

Personalet skal arbejde mere

Anders Kühnau fortæller, at regionen f.eks. allerede har øget antallet af ballonbehandlinger på Aarhus Universitetshospital til 160, så det svarer til behovet. De har frigjort yderligere en operationsstue til karkirurgi på AUH én dag hver 14. dag.

- Vi har disponeret for få operationsstuer igennem årene, og i det her tilfælde har det fået alvorlige konsekvenser. Det kommer til at betyde meget, at vi får en større kapacitet ift. operationsstuer, siger han.

Derudover vil han søge hjælp hos andre regioner, der kan tage imod de patienter, der skal have behandling nu, som Region Midtjylland ikke selv har plads til.

- Vi opretter også en ekstra uddannelsesstilling på AUH, så yderligere én yngre læge får en grundig introduktion til specialet, der omfatter meget karkirurgi tidligt i videreuddannelsen, fortæller han.

Hvis regionen kan indgå en aftale med personalet, så ønsker de også at tilbyde patienterne behandling på lørdage. Generelt vil Anders Kühnau have det eksisterende personale til at arbejde mere i en periode.

Hvad så, hvis personalet ikke er villige til at arbejde ekstra?

- Vi vil gøre, hvad vi kan for at tage en god dialog med det personale vi har for at løse situationen. Alle har en interesse i at styrke området. Personalet er også meget berørte over situationen, siger Anders Kühnau.

- Vi kan ikke tvinge nogen til noget, men jeg håber, at vi kan stå sammen om at styrke karkirurgien. Jeg tror, det er det, der skal til.

Alt skal frem

Ud over de initiativer, der skal implementeres nu og her for at karkirurgien kan styrkes hurtigst muligt, vil regionsrådsformanden også have lavet en ekstern undersøgelse, der skal redegøre for forløbet.

- Alt skal frem. Vi skal vide, hvem der har vidst hvad - og hvornår. Netop derfor skal vi ikke undersøge os selv, siger Anders Kühnau.

Derudover vil han have indsamlet viden, der kan hjælpe dem med at kvalificere og lave en ny langsigtet plan for det karkirurgiske område.