Stadig ingen afgørelse om historisk bygning
Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune er stadig ikke enige om, hvorvidt den gamle handskefabrik skal bevares eller rives ned.
Fremtiden for den 210 år gamle Randers Handskefabrik på Vestergrave 18 er stadig ikke afgjort efter et møde tirsdag i miljø- og teknikudvalget.
Der var ellers lagt op til en afgørelse, da medlemmerne skulle tage stilling til, om en nedrivning af bygningen skulle tillades helt eller delvist, eller om en udtalelse fra bevaringsudvalget skulle følges.
Uenighed i udvalget
Men der var uenighed i udvalget, fortæller næstformand Jens Peter Hansen (V).
- Sagen er begæret i byrådet, for når vi er så uenige i det faglige udvalg, og mange har en mening om det, så er det det samlede Randers Byråd, som skal beslutte det.
Han fortæller, at han selv og en anden i udvalget mente, at det hele skulle rives ned, tre gik ind for at lade forhuset stå og rive resten ned, og to medlemmer ville bevare hele bygningen.
- Det er et stort område, hvor man vil kunne udvikle byen og lave boliger, og det er jo vigtigt. Jo flere mennesker vi får til at bo i Randers Midtby, jo mere kan vi holde gang i bylivet, begrunder Jens Peter Hansen sin holdning med.
Det er virksomheden Sinding og Co Ejendomsadministration A/S, som har ansøgt om at nedrive samtlige bygninger på Vestergrave 18, 8900 Randers C, hvor Randers Handsker har haft virksomhed.
Virksomheden har fået fuldmagt fra den tidligere ejer af handskefabrikken, som er nuværende ejer af ejendommen.
Vil bevare hele bygningen
En af de medlemmer i udvalget, som vil bevare hele bygningen, er Karen Lagoni (S).
- Jeg sidder i bevaringsudvalget og har lyttet til alle de gode grunde til at bevare den. Jeg mener ikke, at en by som Randers kan undvære de her gamle huse, som fortæller byens historie, siger Karen Lagoni.
Vi har ikke råd til i bæredygtighedsregnskabet at rive alle vores bygninger ned for, at der kommer spritnyt op.
Et af argumenterne for at rive bygningen ned er, at det vil gavne byens udvikling og skabe boliger. Er det ikke vigtigere?
- Jamen, der kan da dannes masser af gode boliger i sådan en bygning. Vi har ikke råd til i bæredygtighedsregnskabet at rive alle vores bygninger ned for, at der kommer spritnyt op, siger Karen Lagoni.
Bevaringsudvalg anbefaler at bevare
Sagen kan få fire mulige udfald; forbud mod fuldstændig nedrivning, forbud mod nedrivning af forhuset og bagbygninger, forbud mod nedrivning af forhuset eller at ansøgningen om nedrivning imødekommes.
Det rådgivende bevaringsudvalg anbefalede tilbage i februar at bevare hele ejendommen.
Som politiker må vi se tingene i et større helhedsperspektiv og ikke se på den enkelte bygning.
Begrundelserne for et forbud mod nedrivning af hele eller dele af bygningen er bevaringsværdien og den kulturhistoriske betydning.
Hvorfor mener du, det hele skal rives ned, når bevaringsudvalget anbefaler den skal bevares?
- Jeg har respekt for de personer, som har en faglig indsigt og interesse i ældre bygninger, men som politiker må vi se tingene i et større helhedsperspektiv og ikke se på den enkelte bygning, siger Jens Peter Hansen.
Tror på afgørelse efter næste byrådsmøde
Han forventer, at udfaldet ved byrådsmødet enten bliver at lade forhuset stå, eller at det hele bliver revet ned.
Sagen har været frem og tilbage mellem byrådet og udvalget, og nu skal den så tages op på det første byrådsmøde i det nye år – den 30. januar, oplyser Jens Peter Hansen.
Hvor sikkert er det, at der bliver truffet en afgørelse ved næste byrådsmøde?
- 99 procent sikkert. Det er helt ude i hampen, hvis der ikke gør, siger Jens Peter Hansen.
Randers Handskefabrik har holdt til på adressen fra 1931 til 2020, hvor den flyttede til Strømmen Stationsbygning.