Østjydsk Bank går konkurs og overtages af nordjyder

På grund af store risikofyldte udlån går banken nu konkurs. Sparekassen Vendsyssel overtager

Østjydsk Bank indgiver konkursbegæring. 

Det skyldes blandt andet bankens store risikofyldte udlån, som alle blev etableret før finanskrisen. Dermed er aktionærernes kapital tabt. Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse.

Sparekassen Vendsyssel overtager banken, hvilket omfatter alle 14.000 kunder samt medarbejderne. Det sker mod en betaling på 50 millioner kroner.

- Vi er meget kede af, at det ikke har kunnet lade sig gøre at sælge banken med fuld dækning til både aktionærer og den efterstillede kapital.

- Vi er meget glade for, at vi sammen med Sparekassen Vendsyssel har fundet en holdbar løsning på de udfordringer, som Østjydsk Bank står overfor, siger Max Hovedskov, bankdirektør i Østjydsk Bank med hovedsæde i Mariager. Banken har tidligere haft flere filialer i Østjylland, som gennem de seneste år dog er lukket.

Han fortsætter som regionsdirektør i Sparekassen Vendsyssel for Østjydsk Banks hidtidige aktiviteter i Mariager, Hadsund og Hobro.

Gamle lån belaster

De seneste år har banken været belastet af lånene fra før krisen. Banken har kæmpet med at rejse den fornødne kapital, hvilket ikke lykkedes trods forbedrede konjunkturer.

Fra 2012-2015 lød de samlede nedskrivninger på 1,2 milliarder kroner. Det er ikke mere end to år siden, at den forrige genopretningsplan fandt sted.

Banken har siden 2013 arbejdet målrettet med at nedbringe udlånet, herunder også nødlidende udlån. Samtidig er der blevet solgt og sammenlagt afdelinger, solgt aktiver og foretaget løbende tilpasninger af omkostningerne.

Indsatsen har resulteret i positive resultater i både 2016 og første halvår af 2017, men det er ikke lykkedes at opnå den nødvendige styrkelse.

Desuden har ny regulering skærpet kapitalkravene til pengeinstitutterne yderligere.

Efter overtagelsen får fem medlemmer af Østjydsk Banks repræsentantskab plads i Sparekassens Vendsyssels øverste ledelsesorgan.

Ekspert: God løsning, selvom der tabes penge

Staten har penge til gode i Østjydsk Bank, og derfor taber man alle penge på lokalbankens konkurs. Alligevel er konkursbegæringen en god løsning, vurderer Lars Krull, der er bankekspert og seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.

- Hvis ikke Østjydsk Bank havde fundet en løsning netop nu, var banken gået i det, der hedder Finansiel Stabilitet - og så var staten nødt til at putte væsentligt flere penge i til skade for os alle sammen, siger han.

VIDEO: Forleden gik møbelvirksomheden Tvilum i Fårvang konkurs, men blev senere opkøbt, hvilket sikrede mange af de ansætte et fortsat arbejde - dog ikke alle. Silkeborg-borgmester Steen Vindum (V) håber, at Tvilum får så meget gang i hjulene, at de kan ansætte de resterende 91, der ikke i første omgang blev plads til i virksomheden