Møbelvirksomheden Tvilum er solgt: 500 job bevares i Danmark

Det er en lettelsens dag for virksomheden, medarbejderne og lokalområdet, siger virksomhedens administrerende direktør

Møbelfabrikken Tvilum med fabrikker i Fårvang, Kjellerup og Polen er per dags dato overtaget af en dansk investorgruppe, som dermed sikrer 500 jobs i Danmark.

quote Det er en lettelse for firmaet og for lokalområdet.

Torben Porsholdt, adm. direktør, Tvilum

- Jeg er meget lettet - især på medarbejdernes vegne. Jeg har fået sms’er fra bekymrede medarbejdere undervejs, og det har været vigtigt at få det her landet. Så det er en lettelse for firmaet og for lokalområdet, siger Torben Porsholdt, adm. direktør i Tvilum, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg håber, at det bliver det her, der skal gøre, at Tvilum kommer på den anden side af nul, hvor vi kan udvikle firmaet igen, tilføjer han.

Investorgruppen består af møbelvirksomheden Viking Trading ApS som hovedinvestor samt Tvilum-stifterfamilien og Tvilums administrerende direktør Torben Porsholdt, der fortsætter som administrerende direktør i det nye selskab.

Tvilum i Fårvang.
Tvilum i Fårvang. Foto: Mikkel Berg Pedersen - Ritzau Scanpix

- Det har været lidt vigtigt, at vi kunne nå at det i dag for at kunne melde det ud til kunder. De kan jo ikke vente for længe, før de søger andre steder hen, og mange går på ferie eller på weekend, og de har gerne ville have besked om virksomhedens fremtid, siger Torben Porsholdt og tilføjer, at virksomheden har arbejdet på højtryk for at finde en løsning.

- Det har været hårdt hårdt arbejde med møder til langt ud på aftenen, og jeg trænger til at sove, siger han.

Kirsten og hendes mand Frank Andersen er nogle af dem, der stod til at miste deres job.

Nogle mister job

Virksomheden meldte i forrige uge ud, at den var gået konkurs på grund af problemer med skat og en udenlandsk kunde, og medarbejderne blev sendt hjem med meddelelsen, om at de var suspenderet.

- Tvilum er blevet ramt af eksportmomsordning er ophørt. Samtidigt har Tvilum haft problemer i forhold til en stor kunde i udlandet, som er kommet under rekonstruktion. Det har presset Tvilum på likviditeten, sagde advokat og kurator Ulrik Holsted Sandgreen dengang til TV2 ØSTJYLLAND. 

Inden konkursen beskæftigede virksomheden 595 medarbejdere i Danmark. Heraf kan 504 medarbejdere beholde deres job under det nye ejerskab. Medarbejderne bliver informeret om virksomhedsovertagelsen og om deres personlige situation i løbet af de næste dage.

VIDEO: Indbyggere i byen Fårvang var chokerede over virksomhedens konkurs.

Den administrerende direktør siger til TV2 ØSTJYLLAND, at han ikke i dag vil oplyse, hvilke medarbejdere der mister deres job.

Torben Porsholdt tiltrådte som direktør for otte uger siden, men ser så stort fremtidspotentiale for Tvilum, at han selv er gået med ind som investor og dermed er medejer af den nye virksomhed.

Stor betydning for Silkeborg

Virksomheden er Silkeborg Kommunes største produktionsvirksomhed, og formanden for fagforeningen 3F’s afdeling i Silkeborg fortalte i forbindelse med konkursen, at ti procent af medlemmerne er beskæftiget hos Tvilum.

- Den virksomhed har fyldt så meget i de seneste 25-30 år. Det vil være en katastrofe for Fårvang, og i Silkeborg Kommune er det den største produktionsvirksomhed, sagde Jens Svenningsen i begyndelsen af februar til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det er vigtigt for kommunen, fantastisk for de fortsættende arbejdspladser og altafgørende for lokalsamfundet.

Steen Vindum, borgmester, Silkeborg Kommune, Venstre

Det samme er Silkeborg Kommunes borgmester enig med ham i. Han siger fredag til TV2 ØSTJYLLAND, at han er lettet, over at virksomheden er blevet solgt.

- Det er vigtigt for kommunen, fantastisk for de fortsættende arbejdspladser og altafgørende for lokalsamfundet. Så må vi håbe at virksomheden hurtigt kommer op i gear, så de sidste arbejdspladser kommer tilbage, siger borgmester Steen Vindum (V).

- Og dejligt at det er lokale investorer der har taget et ansvar, tilføjer han.

Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V), udtalte sig kort efter virksomhedens konkurs.

Hovedinvestor: Stor respekt for Tvilum

Hovedinvestoren i den nye ejerkreds er Birger Christensen, som driver møbelvirksomheden Viking Trading.

– Jeg har kendt Tvilum i mange år, og jeg har stor respekt for den stærke virksomhed, der er bygget op. Det har ikke været behageligt at følge de seneste års svigtende resultater i Tvilum, hverken for møbelbranchen eller for lokalsamfundet. Derfor var det naturligt for mig at gå aktivt ind og blive en del af Tvilums fremtid, da muligheden bød sig, siger Birger Christensen i en pressemeddelelse og tilføjer:

– I den nye ejerkreds ser vi et stort potentiale i Tvilum, men vi ved også, at det kræver en stor indsats at forløse det potentiale. Jeg har stor tillid til, at Torben Porsholdt er den helt rigtige til at videreudvikle virksomheden, så det i fremtiden igen bliver en god og sund virksomhed med mange gode arbejdspladser. 

Med i investorgruppen indtræder foruden Viking Trading også stifterfamilien Kristiansen, hvor Poul Kristiansen glæder sig over at blive en del af den nye ejerkreds for sin fars livsværk, der blev grundlagt i 1965.

Køber og sælger har aftalt, at handelsprisen ikke oplyses.