Laust lejer udskældt højtaler ud i hele landet

Laust Skrudland fra Langå har lavet en forretning ud af at udleje de ellers så kritiserede soundbokse.

De seneste somre er de blevet udskammet vidt og bredt. Eller måske ikke så meget selve produktet, men nærmere unge menneskers brug af dem.

Soundbokse, der kan spille særlig højt musik, har været hadeobjekter for især mange byboere. På trods af det blakkede ry har en ung østjyde nu gjort højtaleren til en forretning.

Laust Skrudland fra Langå ved Randers har sammen med en partner startet virksomheden Lejsoundboks, hvor han i over 20 byer udlejer soundbokse til fester, festivaler, fødselsdage, studenterkørsel og meget andet.

- Som udlejer står vi i krydsilden mellem dem, der ønsker ro, på den ene side og festgængerne på den anden. Der siger jeg bare, at det må være op til den enkelte at opføre sig ordentligt og følge reglerne, lyder det fra Laust Skrudland til TV2 ØSTJYLLAND.

'Kommer ikke til at ændre noget'

Han medgiver dog gerne, at firmaet sikkert vil dele vandene, men det har den unge mand fra Langå intet problem med.

- Det står folk frit for at være imod vores firma og tanken bag det. Jeg kommer ikke til at ændre på noget af den grund, siger Laust Skrudland.

quote Hvis folk har valgt at bo midt i byen, er det altså en konsekvens, at der kan være larm.

Laust Skrudland, ejer, Lejsoundboks

Så længe Lejsoundboks opfordrer til, at lejerne tager hensyn, så mener han, at virksomheden har sit på det rene.

Og så vil han gøre alt for at få så mange soundbokse som muligt ud i landet.

- Unge skal have lov til at feste, og hvis folk har valgt at bo midt i byen, er det altså en konsekvens, at der kan være larm. Hvis det stikker af, må politiet håndtere situationen, siger Laust Skrudland.

Satser på Smukfest

Lejsoundboks startede i 2016, da han stadig boede i Langå. I dag bor han i København og læser på CBS.

De seneste år har coronaen sat en stopper for den store indtjening i firmaet, men nu satser Laust Skrudland på, at der for alvor kan komme gang i udlejningen.

- Festivalsæsonen er den vigtigste for os, og til Smukfest eksempelvis forventer vi at udleje 60-70 soundbokse, som vi leverer på parkeringspladsen ved selve pladsen, fortæller han.

På nuværende tidspunkt har Lejsoundboks en række udlejere af højtalerne under sig, og det er så hos dem, at lejerne skal hente varen.

Vil bringe ud

Det er dog planen, at der skal kigges på levering i fremtiden.

- Vi skal lige have fundet en løsning, der kan betale sig for os. Indtil videre er det kun til festivaler som Smukfest og Roskilde, at vi leverer.

quote Til Smukfest forventer vi at udleje 60-70 soundbokse, som vi leverer på parkeringspladsen ved selve pladsen.

Laust Skrudland, ejer, Lejsoundboks

Hele idéen til Soundboks fik Laust Skrudland, da han for seks år siden købte sin første højtaler og kort efter fik den konfiskeret af forstanderen på den efterskole, han gik på.

Og ja, det var for at spille for højt.

Stor efterspørgsel

- Så forsøgte jeg i stedet at leje den ud, og hurtigt fik jeg fem henvendelser. Senere købte jeg så to mere, som jeg fik lejet ud til Roskilde Festival. Og så var idéen der ligesom.

Nu har han så udlejere i over 20 byer i hele Danmark under sig, og siden i sommer har han og partneren satset mere seriøst på firmaet.

De har fået lavet hjemmeside og regner altså med, at de denne sommer kan komme ud over rampen.

- Men vi har ikke travlt. Det skal nok lykkes, slår den unge iværksætter fast.

VIDEO: I 2021 blev soundbokse bandlyst visse steder i Aarhus. Se indslag om det her:

Unge i Aarhus frygter flere forbud efter Aarhus Kommune nu bandlyser musik om aftenen i to af byens parker. De forbud, der allerede er sat i søen rammer alt for bredt, mener de unge, vi mødte ude i solskinnet i dag.