Her er årets Randersborger: En af folkene bag 'frikadellen'

Randers Ugen blev åbnet ved at kåre Årets Randersborger. Hæderen tilfaldt Claus Ørsted, cykelsmed og ildsjæl i det randrusianske kunstmiljø

I 40 år har skiftende Randers-borgmestre haft fornøjelsen af at hædre en borger, der har gjort en særlig indsats for Randers.

I år overrakte borgmester Claus Omann Jensen (V) prisen som Årets Randersborger til den randrusianske cykelsmed Claus Ørsted, der blandt andre var en af initiativtagerne til den landskendte 'frikadelle-skulptur.'

Randers' berømte frikadelle-skulptur, som Claus Ørsted var en af initiativtagerne til.
Randers' berømte frikadelle-skulptur, som Claus Ørsted var en af initiativtagerne til.

- I år er valget faldet på en person, der både er virkelysten, anderledes, rummelig og helt sin egen, skriver Randers kommune i en pressemeddelelse.

Kan være provokerende

Randers Kommune har siden 1977 tildelt titlen til en person, som har gjort en særlig indsats for Randers.

'Årets Randersborger' er i definitionen en person, som har bidraget til at skabe positiv omtale og igangsætte udvikling af Randers både udadtil og indadtil. Det kan være inden for erhvervsliv, idræt, kultur, ungdom, ældre, musik, byudvikling eller andet.

- Han brænder for Randers. Han brænder for kunsten. Faktisk kan man sige, at han er en rigtig kunstkender. Prismodtageren kan også godt være provokerende, men hvad gør det, når det har en positiv effekt. Han er således kendt for at lave kunst-happenings, der skaber omtale - såvel i Randers, som udenfor Randers, sagde borgmester Claus Omann Jensen blandt andet i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Flere projekter på bagen

Udover at være en af initiativtagerne til den store kunst-frikadelle, har prisvinderen givet social omsorg til såkaldte skæve kunstnere i sit galleri ´Cykelbørsen' og været kurator for Randers Kunstmuseum.

Bilister i Randers fik sig en helt særlig oplevelse i formiddags, da et markant kunstværk skulle flyttes. Dette var Sven Dalsgaards Pigen i Gudenåen, der har stået der siden august 2014 som en markering af hundredeåret for Sven Dalsgaards fødsel.

Den randrusianske cykelsmed har ligeledes stået bag happeningen med skulpturen 'Kunstkender´, der bevægede sig rundt forskellige steder i kommunen for at beskue kunsten i det offentlige rum.

Og så er han stor fan af billedhugger Sven Dalsgaard og har været med til at genskabe Dalsgaards værk "Pigen i Gudenåen".

FAKTA:

 

image00007

Tvillinger er i talent-finale med hver sit projekt

hornslet skole

Skole hjemsender 17 lærere og flere klasser efter smitteudbrud

Å

Efter flere års kamp: Ny bro bliver muligvis en realitet

Michael Bang Henriksen

liveblog COVID-19 LIVE: Danskerne ser lige så mange som inden nedlukning i december

Vesterbros Bodega

Bodega må slå dørene op – men ejeren vil ikke med alle reglerne

politi

16-årig fik beslaglagt motorcykel

Dagens mest læste