Her er årets Randersborger: En af folkene bag 'frikadellen'

Randers Ugen blev åbnet ved at kåre Årets Randersborger. Hæderen tilfaldt Claus Ørsted, cykelsmed og ildsjæl i det randrusianske kunstmiljø

Årets Randersborger 2017, Claus Ørsted. Fotograf: Bo Amstrup

I 40 år har skiftende Randers-borgmestre haft fornøjelsen af at hædre en borger, der har gjort en særlig indsats for Randers.

I år overrakte borgmester Claus Omann Jensen (V) prisen som Årets Randersborger til den randrusianske cykelsmed Claus Ørsted, der blandt andre var en af initiativtagerne til den landskendte 'frikadelle-skulptur.'

Randers' berømte frikadelle-skulptur, som Claus Ørsted var en af initiativtagerne til.

- I år er valget faldet på en person, der både er virkelysten, anderledes, rummelig og helt sin egen, skriver Randers kommune i en pressemeddelelse.

Kan være provokerende

Randers Kommune har siden 1977 tildelt titlen til en person, som har gjort en særlig indsats for Randers.

'Årets Randersborger' er i definitionen en person, som har bidraget til at skabe positiv omtale og igangsætte udvikling af Randers både udadtil og indadtil. Det kan være inden for erhvervsliv, idræt, kultur, ungdom, ældre, musik, byudvikling eller andet.

Læs også DR-vært får kritik for holdning til frikadellesagen i Randers

- Han brænder for Randers. Han brænder for kunsten. Faktisk kan man sige, at han er en rigtig kunstkender. Prismodtageren kan også godt være provokerende, men hvad gør det, når det har en positiv effekt. Han er således kendt for at lave kunst-happenings, der skaber omtale - såvel i Randers, som udenfor Randers, sagde borgmester Claus Omann Jensen blandt andet i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Flere projekter på bagen

Udover at være en af initiativtagerne til den store kunst-frikadelle, har prisvinderen givet social omsorg til såkaldte skæve kunstnere i sit galleri ´Cykelbørsen' og været kurator for Randers Kunstmuseum.

01:05

Bilister i Randers fik sig en helt særlig oplevelse i formiddags, da et markant kunstværk skulle flyttes. Dette var Sven Dalsgaards Pigen i Gudenåen, der har stået der siden august 2014 som en markering af hundredeåret for Sven Dalsgaards fødsel.

Luk video

Den randrusianske cykelsmed har ligeledes stået bag happeningen med skulpturen 'Kunstkender´, der bevægede sig rundt forskellige steder i kommunen for at beskue kunsten i det offentlige rum.

Og så er han stor fan af billedhugger Sven Dalsgaard og har været med til at genskabe Dalsgaards værk "Pigen i Gudenåen".

FAKTA:

Det er randrusianerne, der selv er med til at bestemme, hvem der skal være Årets Randersborger.

Hvert år kan de indstille kandidater til prisen.  Randersborger-komitéen vurderer alle forslagene og finder den endelige prismodtager.

Komitéen består af fem byrådsmedlemmer, repræsentanter fra VisitRanders, Erhverv Randers, Kulturelt Samvirke og Samvirkende Idrætsklubber i Randers (SIKR).

Vinderen får et diplom, en dansk designgave med en Kay Bojesen Abe og en flot buket blomster.