Hårdt prøvede dagplejere: - Det må ikke gå ud over børnene
Dagplejere mener, at de er særligt udsatte og bør kompenseres. Politikere er enige.
Alt er blevet dyrere. Markant dyrere. Sådan er det for os alle, men nogle bliver ramt hårdere end andre. Tre dagplejere fra Randers er enige om, at de er særligt udsatte.
- Jeg får den samme løn udbetalt, som jeg plejer at få. Men ud af den løn skal jeg selv betale mad til børnene, strøm, vand og varme. Så jeg har ikke så meget til mig selv og min familie mere, konstaterer Heidi Knudsen, dagplejer i Randers.
Vi er i forvejen ikke højtlønnede og arbejder 48 timer om ugen.
Dagplejerne får et fradrag på cirka 4500 kroner om måneden, som skal dække omkostningerne til dagplejebørnene.
- Når tingene er steget så meget, så passer pengene ikke mere. Det er hårdt for rigtigt mange dagplejere lige nu, siger Jesper Nielsen, som også er dagplejer i Randers.
Ikke fair
Også dagplejer Maj-Britt Nielsen kan mærke de stigende priser.
- Vi sætter hele tiden penge af fra vores egen løn, siger hun.
Og det mener de tre dagplejere ikke er fair.
- Vi er i forvejen ikke højtlønnede og arbejder 48 timer om ugen, siger Heidi Knudsen.
Hun og hendes kolleger fortæller, at de har cirka 16.000 kroner til sig selv om måneden. Og de har ikke de samme muligheder for at spare, som andre har, mener de. De kan ikke bare skrue ned for varmen eller servere billigere mad.
- Det må jeg ikke. Og det har jeg heller ikke lyst til. Det skal ikke gå ud over børnene, siger Heidi Knudsen.
- Jeg er glad for mit arbejde, men jeg har ikke lyst til at tage penge med på arbejde hver dag. Det er der jo heller ikke andre, der gør.
Derfor håber de tre, at politikerne vil gribe ind og hjælpe - for eksempel i form af et øget fradrag.
Enige om hjælp
Og noget kunne tyde på, at der kan være hjælp at hente netop fra den politiske kant. I hvert fald er både Malte Larsen (S) og Michael Aastrup Jensen (V) helt enige om, at dagplejerne skal have hjælp.
- Det giver næsten sig selv, når vi beder dem som halvoffentlige medarbejder at løse en opgave, hvor de ikke har mulighed for at spare på energi eller købe mindre ind. Derfor er det oplagt, at man også er nødt til at indtænke, at de skal have nogle af de tilskud, som vi i øvrigt forventer kommer i fremtiden, siger Malte Larsen.
Børnene skal da ikke gå og fryse.
Også Michael Aastrup Jensen er klar med en økonomisk hjælpende hånd.
- Børnene skal da ikke gå og fryse. Vi taler om babyer helt ned til under tre-års-alderen. Man kan ikke bare skrue varmen ned eller bede dem tage mere tøj på. Derfor skal vi kompensere -fordi alting bliver dyrere. Det er en overset gruppe, som vi på Christiansborg må hjælpe, istemmer han.
Dagplejerne er ikke de eneste, som mærker den økonomiske virkelighed lige nu, men de to politikere, som begge stiller op til folketingsvalget, er enige om, at dagplejerne skal hjælpes.
- Vi er nødt til målrettet at hjælpe dem, som står i de sværeste situationer. Dagplejerne har en opgave, som skal løses. Det skal sikres, at det også kan gøres fornuftigt i fremtiden, mener Malte Larsen.
- Alternativet er, at de ikke er der, og så kan forældre ikke få passet børn og komme på arbejde, siger Michael Aastrup Jensen.