Overvågning hjælper politiet

Politiet har brugt den øgede overvågning i samfundet til at opklare flere forbrydelser

Mange forbrydere bliver fanget, fordi de efterlader sig spor på kameraer, mobiler, internet og hæveautomater. Det skriver Århus Stiftstidende.

- Vi drager især stor nytte af videoovervågning i bybusser, i hyrevogne og på diskoteker,
siger politiinspektør Ole Madsen, chef for efterforskningen i Østjyllands Politi.

Videooptagelser spillede også en stor rolle, da en 20-årig mand i november sidste år fik syv års fængsel for en grov voldtægt mod en 16-årig pige. Billeder fra overvågningskameraet viste den dømte og ofret stå af bussen sammen på Edwin Rahrs Vej i Brabrand.Billederne fra bussen var den direkte årsag til, at politiet kort tid efter kunne anholde gerningsmanden.

Også de spor, vi sætter, hver gang vi bruger Dankort, kan bruges til at afsløre forbrydere. Intens overvågning af aktiviteten i de århusianske hæveautomater var for godt fire måneder siden årsag til, at politiet kunne fælde en gruppe engelske fupmagere, som var på spil i byen.

I løbet af en time blev der hævet store beløb på 15 århusianske hæveautomater. Folk fra PBS' overvågningsafdeling i Ballerup kunne dernæst guide århusianske betjente rundt til hæveautomaterne, og efter kort tid blev svindlerne snuppet på fersk gerning.

Netop den vigtige rolle, de digitale aftryk spiller for politiets efterforskning, får folk til at
acceptere øget overvågning, mener Mads Thimmer, medstifter af Innovation Lab i Århus.

- Vi vil gerne overvåges. Hvem ønsker ikke, at der havde været et overvågningskamera i Botanisk Have i Århus, da en ung kvinde i 2003 blev udsat for en grim voldtægt, spørger han.