Nyfødte, der sendes hurtigt hjem, bliver oftere syge

Spædbørn, der sendes hurtigt hjem fra hospitalet, får oftere gulsot, viser undersøgelse fra Århus.

Forekomsten af gulsot blandt børn, der bliver sendt hurtigt hjem fra hospitalet efter fødslen, er tre gange så høj som hos nyfødte, der er indlagt i længere tid.

Det viser en undersøgelse lavet af børnelæger fra Århus, Aalborg og København fra 2002 til
2005.

- Det er ikke farligt at udskrive kvinderne tidligt. Problemet er, hvis de ikke er forberedt på at spotte gulsot. Sygdommen topper først tre-fire døgn efter fødslen. Derfor skal man være sikker på, at professionelle tjekker barnet efter udskrivelsen, for når først gulsot udvikler sig, sker det time for time, siger Rikke Meimburg, jordemor og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, til Kristeligt Dagblad..

- Problemet er, når du lige har født og er dødtræt, fanger du måske ikke lige, hvad man skal holde øje med. Og mange steder er den professionelle vejledning i form af fødselsforberedelse og barselsbesøg jo skåret ned til et minimum, siger Rikke Meimburg.

Som Kristeligt Dagblad skrev i lørdags, sender danske hospitaler i stigende grad kvinder hjem kun få timer efter, at de har født. Kommunernes Landsforening, KL, er bekymret over tendensen, fortæller Kari Vieth, seniorkonsulent på social- og sundhedsområdet.

- Vi er bekymrede over udviklingen med den meget hurtige udskrivning. Vi oplever en opgaveglidning, som ikke er finansieret, og det skaber jo øget pres på sundhedsplejerskerne, siger Kari Vieth.