Forslag: Københavnere skal holde sig fra bredbånds-puljen

Bredbåndspuljen skal kun have fokus på at forbedre dækning i landområder, mener Landdistrikternes Fællesråd

Michael Bertelsen arbejder fra sit hjem på Djursland. Det er dog besværligt, fordi internetforbindelsen er langsom.

Det er ikke sådan lige at få internetforbindelse, hvis man er på Krakær Camping på Djursland.

1 af 2

Hele 300.000 husstande I Danmark har ringe eller nærmest ingen bredbånd i deres hjem. I Østjylland er det især på Djursland, at der er store huller i dækningen.

01:51

Michael Bertelsen bor i Glesborg på Djursland. Han arbejder hjemme som IT-ingeniør og har behov for at downloade store filer. Men internetforbindelsen er så langsom, at det ofte tager tre timer.

Luk video

Med 60 millioner kroner ekstra i puljen er der nu flere penge at søge fra den bredbåndspulje, som giver tilskud til områder med dårlig dækning.

Regeringen og Dansk Folkeparti er nemlig blevet enige om at øge puljens størrelse til 100 millioner i år.

Penge til landområderne

Men hos Landdistrikternes Fællesråd havde næstformand Karsten Gram gerne set, at beløbet var endnu større.

- Vi har stor respekt for, at der nu kommer et ekstra hug på 60 millioner, men indsatsen skal også gerne fortsætte kontinuerligt de kommende år og gerne med flere penge. For det er vigtigt, at pengene bliver lagt i landområderne og ikke i Storkøbenhavn, siger han.

02:08

I maj 2017 fortalte TV2 ØSTJYLLAND, hvordan beboere i området omkring Krakær Camping tidligere har ansøgt om om midler fra bredbåndspuljen. Ikke en krone fik de, selv om Folketinget i 2016 afsatte 80 mio. kroner til at udbedre bredbåndsproblemer. Af de 80 mio. kroner fik København 15 mio. kroner.

Luk video

Landdistrikternes Fællesråd, der repræsenterer 48 kommuner i hele landet, har tidligere kritiseret udmøntningen af puljen, fordi mange ansøgninger fra yderområder er blevet afvist, mens der er givet millioner til hovedstaden.

Skal baseres på postnummer

Også hos Dansk Energi mener man, at puljens udformning kunne indrettes bedre, siger Thomas Woldiderich, branchechef for telepolitik i Dansk Energi.

- Bredbåndspuljen skal repareres, inden man poster flere penge i den. Den skal først og fremmest afgrænses geografisk, så den kun omfatter tyndt befolkede områder - det kan baseres på postnumre.

- I byerne skal markedskræfterne kunne levere. Ellers har vi i Danmark spillet fallit i forhold til en markedsbaseret udrulning af bredbånd, siger Thomas Woldiderich.

Læs også Tager tre timer at sende en video: Regioner kritiserer bredbånd

Mulighed for opstramning

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) vil gerne tage en diskussion om, hvordan man kan sikre den bedst mulige anvendelse af pengene.

- Når vi har gennemført dette års uddeling af puljen, vil vi sætte os ned og se på, om der er mulighed for at stramme op på kriterierne.

Hos Dansk Erhverv er man især skeptisk over for puljens størrelse.

Læs også Dårligt internet forværrer undervisningen i Randers

- Hensigten er da god, men det er forsvindende få husstande, der får glæde af regeringens julegave.

- Sidste år gav 80 millioner kroner for eksempel kun hurtigt bredbånd til 3700 husstande, siger chefkonsulent Poul Noer.

Bredbåndspuljen er fortsat en forsøgsordning, og det er endnu ikke besluttet, om midlerne for 2018 og 2019 skal udmøntes, fastslår Lars Christian Lilleholt.