Forbrugernes vagthund holder nøje øje med Black Friday

Hos Forbrugerombudsmanden følger man med i slagtilbuddene til black friday, som igen ventes at sætte rekord

Forbrugerombudsmanden har blandt andet fundet eksempler på dyner, puder, døre og vaskemaskiner, hvor Black Friday-tilbuddet ikke var helt så godt Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Der vil formentlig være mange indkøbslystne forbrugere, der er klar til tilbudsjagt, når udsalgsdøgnet Black Friday går løs. Eller som har tænkt sig at gå på jagt efter nedsatte varer i butikkerne.

Udsalgsfænomenet følges også hos forbrugernes vagthund Forbrugerombudsmanden.

- Vi er altid opmærksomme på prismarkedsføring, og det gælder selvfølgelig så også, når der kommer sådan nogle særlige dage, siger specialkonsulent, Carsten Strøjer, fra Forbrugerombudsmanden.

Læs også Politiker i det sorte felt: Black Friday er helt skørt!

Han vil ikke gå i detaljer med årets indsats. Men i 2017 blev der holdt øje med priser på udvalgte varer både før og efter Black Friday. For forbrugerne skal kunne stole på, at et tilbud er et tilbud.

04:46

VIDEO: Mens mange butikker forbereder sig på udsalgsfest, kundestorm og rekordsalg til Black Friday, har andre besluttet at droppe 'den sorte fredag'. Indslaget er fra 23. november 2017.

Luk video

Mindre besparelse end lovet

Tidligere år har forbrugervagthunden blandt andet fundet eksempler på dyner, puder, døre og vaskemaskiner, hvor Black Friday-tilbuddet ikke var helt så godt, som reklamerne lovede.

- Der har været problemer med Black Friday, hvor besparelsen ikke har været så stor, som markedsføringen gav indtryk af.

Læs også Dankorthandel på Black Friday nåede nye højder

- Det gjorde, at vi sidste år holdt særligt øje med bestemte ting for at følge udviklingen. Det hang også sammen med, at reglerne for markedsføring sidste år blev skærpet, siger Carsten Strøjer.

- Vi tog efterfølgende nogle sager op. Men i forhold til hvad vi har set tidligere, så det ret fredeligt ud sidste år, siger specialkonsulenten.

Mange danskere udskyder et planlagt køb til udsalgsdøgnet Black Friday. Foto: Colourbox - genrefoto

Vi stoler ikke på tilbud

Han mener, at det skyldes de skrappere retningslinjer for markedsføring af knaldtilbud. Her blev det indskærpet, at prissammenligninger skal afspejle den reelle normalpris. 

At forbrugerne har taget traditionen til sig, er der ingen tvivl om.

I en ny undersøgelse fra Voxmeter, hvor 1045 danskere over 18 år er blevet spurgt, svarer omkring en tredjedel, at de har planlagt at købe noget til Black Friday. Knap en tredjedel af de adspurgte har ligefrem udskudt et planlagt køb til udsalgsdøgnet.

Læs også Black Friday: Sådan finder du de bedste tilbud – og undgår de dårlige

Men samtidig er forbrugerne skeptiske. Knap halvdelen svarer, at de ikke stoler på de tilbud, de kan finde til Black Friday. Måske af samme årsag svarer knap halvdelen af de adspurgte, at de tjekker priser før og under Black Friday.

I 2017 blev Black Friday ifølge dankortudbyderen Nets den hidtil største shoppedag i Danmark med en dankortomsætning på 2,117 milliarder kroner.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er forventningen, at årets sorte fredag vil overgå sidste år.