En pædagog til for mange børn

Lades alene med store børnegrupper

Foto: Colourbox

Når klokken slår 15, er vuggestuepædagogen Birgit Rasmussen fra Fredericia ofte alene med op til 12 børn, indtil de bliver hentet. Når et barn skal have skiftet ble, er resten af børnene alene på stuen.

- Det er virkelig ikke rart, at børnene skal være alene på stuen, men vi kan jo ikke bede børnene om at lade være med at lave i bleen efter klokken 15, siger hun til Politiken tirsdag.

Birgit Rasmussen står langtfra alene med sin frustration. I en ny undersøgelse fra pædagogernes fagforening, Bupl, som 334 børnehave- og vuggestuepædagoger fra 60 kommuner har deltaget i, svarer tre ud af fire ja til, at de 'i går' var alene med en samlet børnegruppe. I gennemsnit var de alene med 15 børn - hver femte pædagog var alene med børnene i en time eller mere, skriver Politiken tirsdag.

- At pædagogerne har alenetid, er et kæmpestort problem, og det er alarmerende, at det for nogle er i mere end en time. Det er råpasning, og det går slet ikke. Sker det ofte, vil det påvirke kvaliteten af det pædagogiske tilbud. Skal man passe så mange børn på én gang, vil man aldrig kunne tale med eller kigge alle børn i øjnene, siger Ditte Winther-Lindqvist, psykolog og lektor på Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, til Politiken tirsdag.

Børn bliver overset

Dion Sommer, der er professor i udviklingspsykologi ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, siger, at der »helt klart vil være børn, der bliver overset.

Der er simpelthen børn, der bliver forsømt. Jo længere tid om dagen, det foregår, des større problemer vil det give, og jo større konsekvenser vil det have.

Børneminister Manu Sareen (R) vil gribe ind over for alenetiden. Det er op til kommunerne.

Det er svært at sidde på sit kontor og diktere, hvordan pasningen i det enkelte dagtilbud skal foregå. Jeg har en klar forventning om, at pasningen bliver tilrettelagt, så børnene oplever tryghed og omsorg. Men jeg har svært ved at se, at det kan lade sig gøre, hvis pædagogerne er sammen med så mange børn, siger han til Politiken tirsdag.

Se om din kommune skærer ned på børneområdet