Tidligere minkavler føler sig ydmyget - opfordrer statsminister til at udskrive valg

Statsministeren må tage ansvar for sin handling og lade folket vælge, om hun fortsat er værdig til at bestride posten, mener tidligere minkavler Lars Eilertsen.

En af dem, der fulgte nøje med, da Mink-kommissionens rapport landede torsdag, var den tidligere minkavler Lars Eilertsen fra Lystrup.

I den 1679 siders gennemgang af sagen bliver både højtstående embedsmænd og ministerier kritiseret i alvorlige vendinger. Og det er Lars Eilertsen, der nåede at avle mink i Aarhus-forstaden gennem 50 år, godt tilfreds med. 

- Det er tilfredsstillende, men det udbedrer ingenting, siger han.

For der mangler, at det også får konsekvenser for de ansvarlige, lyder det.

 - Vi er i den grad blevet ydmyget i hele den proces her, siger den tidligere avler.

- Jeg synes, det ville være klædeligt, hvis Mette Frederiksen udskriver valg og spørger danskerne, om hun er værdig til at sidde i embedet.

Det handler ikke om penge

Rapporten, der har været længe undervejs, konkluderer blandt andet, at Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt"

Der er grundlag for, at ti embedsfolk kan drages til ansvar for, at der i november 2020 blev taget en beslutning om, at alle mink skulle aflives – selvom der ikke var hjemmel til beslutningen.

Det er trist, meget trist, at gå rundt blandt de tomme bure, fortæller Lars Eilertsen.
Det er trist, meget trist, at gå rundt blandt de tomme bure, fortæller Lars Eilertsen.

Derfor er en erstatningen heller ikke nok, mener den tidligere minkavler. 

- Mit ønske om, at der skal ske retfærdighed, handler ikke om kroner og ører. Det kan man ikke betale sig fra. Retfærdighed er også noget med at tage ansvar for, at man har været en del af den beslutning om at gøre det ved os, siger Lars Eilertsen.

Har ansvaret ene og alene

Fem partier, der tilsammen tæller 64 mandater, har allerede meldt ud, at de ønsker at få uvildige advokater til at vurdere, om der er grundlag for et retsligt efterspil.

I Lars Eilertsens optik er der dog en, der ene og alene har det store ansvar: statsminister Mette Frederiksen.

- Statsministeren må tage sit ansvar. Om det er, at Folketinget beslutter, der skal laves yderligere undersøgelser eller en rigsret, det må de afgøre. Men i min optik bør hun stille sit mandat til rådighed, siger han.