Politiker efter grundlovsdag på Himmelbjerget: Det er bølleoptøjer - ikke demokrati

Mona Juul mener ikke, at de tilråb, afbrydelser og trusler, hun og andre fra Det Konservative Folkeparti blev mødt af til grundlovsdagsfejring på Himmelbjerget, har noget med demokrati at gøre.

"Vi kommer og skyder jer!"

Sådan lød det fra nogle af de mennesker, der var mødt op på Himmelbjerget på Grundlovsdag, lige inden Folketingsmedlem Mona Juul (Kons.) skulle på talerstolen.

- Det er ikke demokrati. Det er simpelthen at lave bølleoptøjer. Man laver ikke demokrati ved at stå og afbryde og råbe, siger Mona Juul søndag aften til TV2 ØSTJYLLAND.

Mona Juuls tale på Himmelbjerget i går var blot én ud af i alt fire taler, hun skulle holde på dagen, men oplevelsen var noget anderledes end de andre steder.

- Da jeg nærmer mig pladsen, der kan jeg faktisk høre, at der er buh-råb. Der tænker jeg: ’Nå fedt nok, der er gang i den og lidt respons. Men da jeg nærmer mig kan jeg godt høre, at det ikke er en venlig stemning, siger hun.

- Man må gerne være uenig

Det Konservative Folkeparti har i årevis holdt et arrangement på stedet i forbindelse med grundlovsdag, men lørdag havde de også selskab af Forfatningspartiet.

De havde medbragt plakater, hvor der blandt andet stod 'Hvorfor lyver Mette?' og en dukke påført et billede af statsministerens ansigt i et bur, hvor der stod 'Varetægts fængsel'. Og under talerne fra folkepartiet holdt de sig altså ikke tilbage med tilråb og afbrydelser.

- Det var meget ubehageligt, og det påvirkede mig helt klart. Men jeg har det også sådan lidt: ’the show must go on'. Man er bare nødt til at insistere på, at vi har booket denne her ret til at holde en grundlovstale, siger Mona Juul.

- Hele demokratiet er jo bygget op på denne her fine ting, vi har i Danmark med, at vi skal snakke sammen og lytte til hinanden.

Grundlovsdag er jo netop demokratiets festdag – er det ikke okay, at folk kommer og ytrer sig, fordi de er uenige?

Man må meget gerne være uenige, og det synes jeg faktisk er rigtig fint. Men man laver ikke demokrati ved at stå og afbryde og råbe, siger Mona Juul.

Hun fortæller også, at hun mødte flere af de, der var kommet for at deltage i Det Konservative Folkepartis fejring af Grundlovsdag, men som valgte at forlade stedet.

- De følte sig utrygge og syntes simpelthen ikke, at det var rart at være der. Det er ærgerligt, at det skræmmer mange andre væk.

VIDEO: Et traditionsrigt arrangement på Himmelbjerget blev lørdag forpurret af en gruppe på omkring 150-200 mennesker, der i stedet ytrede deres utilfredshed med coronarestriktionerne.