Bjarne indtog talerstolen ved grundlovsmøde: - Alle skal kunne komme til orde

Bjarne Engelbrecht Larsen var en af talerne til Forfatningspartiets arrangement på Himmelbjerget. Han holdt talen fra talerstolen, selvom den var reserveret til Det Konservative Folkeparti.

Lørdag gik et arrangement på Himmelbjerget i anledning af grundlovsdag skævt for Det Konservative Folkeparti. Partiet har i årevis holdt et arrangement på stedet i forbindelse med grundlovsdag, men lørdag havde de også selskab af Forfatningspartiet.

Det kan du læse mere om her.

Ifølge Naturstyrelsen, der står for bookinger af området, var det kun meningen, at de konservative skulle en tur på talerstolen. Men sådan forholdt det sig dog ikke i praksis.

Da størstedelen af de interesserede i folkepartiets arrangement dukkede op, var der allerede omkring 150 fremmødte til et andet arrangement, som flittigt benyttede talerstolen.

Forfatningspartiet havde også fået godkendt en booking af området. Det var dog på betingelse af, at det Konservative Folkeparti rådede over talerstolen, mens Forfatningspartiet måtte indfinde sig på plænen. Men det krav blev altså ikke overholdt.

Én af dem, der var på talerstolen i forbindelse med Forfatningspartiets arrangement, var Bjarne Engelbrecht Larsen. Han er ikke selv en del af partiet.

Til arrangementet var der flere bannere med budskaber til Mette Frederiksen. Derudover var der også fremstillet "et varetægtsfængsel" til en statsministerdukke i fangedragt.
Til arrangementet var der flere bannere med budskaber til Mette Frederiksen. Derudover var der også fremstillet "et varetægtsfængsel" til en statsministerdukke i fangedragt. Foto: Jens Graugaard

Folk har forskellige holdninger

Udover at bruge talerstolen uden at have fået lov, reagerede deltagere af Forfatningspartiets arrangement med tilråb, når de konservative holdte taler.

Hvad tænker du om, at de bliver mødt med buh-råb, bannere og skilte ved deres taler?

- Jeg har ikke overværet det hele. Der kan godt være sket noget. Der var en klar overvægt af folk, som ikke synes, det er smart, det der foregår i Regeringen og i Folketinget. Så kan man diskutere, om det er buh-råb eller ikke buh-råb.

- Jeg må også acceptere, hvis folk er uenige med mig, at jeg bliver tiltalt som det ene eller andet.

På Facebook kan man se et program for dagen ved Forfatningspartiets arrangement.
På Facebook kan man se et program for dagen ved Forfatningspartiets arrangement.


Synes du, det er en ordentlig måde at gøre det på?

- I et demokrati må man jo acceptere, at andre kan have en anden mening. Det kan så komme til udtryk med flag, banerne, protester og buh-råb i den her sammenhæng.

- Folk skal selvfølgelig have lov til at komme til orde. Jeg kom sgu da til orde. Der var ingen, der afbrød mig.

Bjarne Engelbrecht Larsen roser desuden Martin Jakobsen, der er en del af byrådet i Silkeborg for Konservative, for den måde, han håndterede buh-råbene på.

Flere opgav arrangementet

Ifølge Jørn Ravn, der var arrangør af det konservative arrangement, gjorde de 150 fremmødte til Forfatningspartiets arrangement, at mange hurtigt tog hjem fra de konservatives ditto.

Hvad tænker du om, at de ikke gad være der på grund af arrangementet, du var en del af?

- Der var konservative vælgere, der kom over til mig og spurgte ind til tingene (…). Jeg synes, de skal vokse med opgaven, siger Bjarne Engelbrecht Larsen.

Mona Juul var blandt de Konservative talere lørdag.
Mona Juul var blandt de Konservative talere lørdag.

- Et eller andet sted skal der være en pli, og det synes jeg nu også, der blev overholdt. Men der er da ikke i tvivl om, at folk gav deres mening til kende, siger Bjarne Engelbrecht Larsen.

- Hvis man stiller sig til skue, må man jo tage det, som det er. Hvis jeg stiller mig på talerstolen, og folk ikke er enige, skal jeg ikke hyle over det. Så var forsamlingen så ikke enige med mig. Det er ikke voksen adfærd, hvis du spørger mig.

To andre deltagere af arrangementet Charlotte og Jesper Vestergaard har også henvendt sig til TV2 ØSTJYLLAND og understreget, at der også blev klappet af de konservative på talerstolen, ”hvis de endelig kom med noget, der var værd at bifalde.”

Kun ét arrangement ad gangen

Gårsdagens episode får nu Naturstyrelsen til at overveje, hvordan de fremover skal håndtere arrangementer på Himmelbjerget. Tidligere har der uden problemer været flere arrangementer ad gangen, men nu overvejer de, om der fremover kun skal være ét ad gangen.

Den løsning bryder Bjarne Engelbrecht Larsen sig dog ikke om.

- Jeg tror ikke, Naturstyrelsen skal blande sig i politik. De skal ikke blande sig i andet end natur.

Det er jo deres område?

- Det er ligegyldigt. De skal stille ting til rådighed, da de er en statslig virksomhed. De skal ikke blande sig i, hvem der siger hvad fra den talerstol. Det er min klare utvetydige mening om det. Filmen knækker fuldstændig, hvis styrelsen går ind i det her, siger han.