Overblik: Så meget skal østjyske kommuner betale til fælleskassen

Regeringen har nu fremlagt tal for, hvor meget ekstra de østjyske kommuner skal betale eller modtage, hvis forslaget til en ny udligningsreform bliver en realitet.

De østjyske kommuner modtog torsdag eftermiddag en potentiel skæbnesvanger besked. Hvor meget ekstra skal de betale – eller modtage – i Regeringens forslag til en ny udligningsreform?

Tallene har Regeringen netop fremlagt, og som forventet er det især Skanderborg og Favrskov Kommuner, der skal punge ud. De står henholdsvis til at skulle betale cirka 55 millioner kroner og cirka 40,7 millioner kroner ekstra til fælleskassen.

I den anden ende finder vi Randers og Norddjurs Kommuner, der er de helt store vindere, i den forstand at de vil komme til at modtage de største ekstrabeløb, hvis Regeringen får sit forslag stemt igennem på Christiansborg.

I Randers vil Regeringens bud på en ny udligningsreform betyde, at kommunen modtager omtrent 82,9 millioner kroner ekstra, mens gevinsten i Norddjurs Kommune vil være omkring 52,2 millioner kroner.

Du kan se tallene for samtlige østjyske kommuner herunder:

De nye tal, som Regeringen har præsenteret, viser forskellen mellem det nuværende udligningssystem og det nye udligningssystem, Regeringen foreslår.

Eksempelvis står Syddjurs Kommune til at få cirka 21,2 millioner kroner ud af en ny udligningsreform, men det er reelt ikke penge, de får. Det er i stedet det beløb, der bliver trukket fra de 41 millioner kroner, de betaler i det nuværende udligningssystem.

Herunder kan du se, hvad de østjyske kommuner henholdsvis giver og modtager i udligningssystemet, som det ser ud i dag. 

Udligning 2019