Mor kritiserer forhold for fødende: - Det er en falliterklæring

Efter, hvad hun beskriver som, to traumatiserende fødsler på Aarhus Universitetshospital uden den rette hjælp efterfølgende, har Helena Lind Holgersen fra Stavtrup kastet sig ind i kampen for bedre forhold for fødende.

Forholdene for fødende har været til debat i måneder, efter at flere kvinder er stået frem i forskellige medier med deres beretninger fra travle fødegange.

Én af dem er Helena Lind Holgersen fra Stavtrup. Hun føler ikke, at hun fik hjælp nok under sine to fødsler, og hun er ikke i tvivl om, at oplevelserne har påvirket hendes lyst til at få flere børn:

- Jeg skal ikke have flere børn, som det er i dag. Det vil jeg simpelthen ikke, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND i interview-serien 'Helt Ærligt'.

Hun følte sig svigtet under sine to fødsler:

- Nu har jeg været i det to gange med tre års mellemrum, og jeg har oplevet stort set det samme: Svigt og mangel på ressourcer og at blive glemt. Det vil jeg ikke udsætte mig selv for igen, siger hun.

Følte sig ladt alene

Helt konkret fortæller hun om, hvordan hun og hendes mand følte sig ladt alene for længe under én af fødslerne:

- På et tidspunkt var jeg så hårdt presset af veer, at jeg begyndte at trække mig ned under vandet i det her badekar, hvor min mand han sidder fysisk og holder mit hoved oppe. Der er kun os inde på fødestuen, hvor han til sidst må tage chancen og slippe mig for at trække i snoren og få noget hjælp ind.

Da hun efter sin første fødsel blev indlagt, var situationen ikke meget bedre:

- Vi blev indlagt efterfølgende, fordi jeg mistede rigtig meget blod efter fødslen. Jeg kunne ikke finde ro på den afdeling, vi blev indlagt på, så vi endte med kun at være der et døgn. Der var ikke rigtig noget personale til at tage sig af os, og jeg havde en følelse af, at jeg ikke rigtigt var velkommen, siger Helena Lind Holgersen.

- Personalet gjorde hvad de kunne

Hun bebrejder ikke sundhedspersonalet for de dårlige oplevelser, hun fik under sine fødsler. Hun mener, at personalet gjorde, hvad de kunne.

- Det er nogen, der har bestemt, at der skal være så og så mange hænder på en fødegang. Det er dem, der svigter os lige nu.

- De vil så gerne have, at vi holder børnetallet oppe, men de vil ikke være med til at børnene skal komme ordentligt til verden, mener Helena Lind Holgersen.

Problemerne på fødegangene er blevet beskrevet som et Københavner-problem. Er det også et østjysk problem?

- Ja.

Hvad bygger du det på?

- Det bygger jeg på mine oplevelser. Det bygger jeg på, at man får at vide, at der ikke er tid nok. At der ikke er ressourcer. Man ser ikke personalet.

Er det ikke bare dig, der har været uheldig?

Det er det ikke. Efter jeg er stået frem, så har jeg talt med andre kvinder, som har historier, der minder om. Det er ikke kun i København, det her finder sted. Det er også i Aarhus, Randers, Horsens. Jeg synes, det er en falliterklæring, at vi ikke kan tage hånd om vores fødende, siger Helena Lind Holgersen.

Sundhedsminister lover hjælp

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) medvirkede i midten af februar i et interview med Femina, hvor han meddelte, at det ville blive en del af den kommende nationale sundhedsplan, at nybagte mødre skal have ret til to døgns ophold på fødestedet efter fødslen. 

Den håndsrækning er dog ikke umiddelbart tilstrækkelig for Helena Lind Holgersen:

- Det er jo fint nok at love to dages ophold, men hvis der ikke er senge til det, hvis der ikke er personale til det, hvad skal det så hjælpe?

Hun ser hellere, at der tilføres mere personale til området:

- Flere jordemødre på fødeafdelingerne. Flere ressourcer til dem, så de kan passe deres arbejde.

- Alt det der med de fine skrivebordsløsninger. Nej tak, siger Helena Lind Holgersen.

Se hele interviewet med Helena Lind Holgersen.
Anja og Bonnie

play Mødre i opråb: Hvorfor skal vi vente så længe på hjælp til vores børn?

åboulevarden

Sådan bliver reglerne for at gå på café og restaurant

Billede 17.04.2021 20.48.44

Biltræf endte med 70 sigtelser

Smukfest Christopher 2016

- Det er en stor udfordring, at der ikke er nogen plan for os, siger festival

Gellerupparken Gellerup

Skole uden smittede lukker - rammer model skævt?

Breaking
20210127-102554-L-1920x1920we

liveblog McDonald's dropper at åbne for indendørs bespisning

Dagens mest læste