Her er vinderne og taberne: Seks østjyske kommuner skal betale millioner

Et forslag fra Regeringen lyder på at flytte penge fra rige til fattige kommuner for at skabe mere lighed. Østjyderne skal både betale og modtage.

Herunder er et overblik over, hvilke østjyske kommuner der får penge, og hvilke der skal give.

De rige skal betale til de fattige - på den måde skaber man mere lighed i samfundet.

Det mener Regeringen med deres nye forslag på en udligningsreform, som netop er blevet offentliggjort.

Læs også Rige skal betale mere: Østjysk kommune frygter at skulle hæve skatten

- Vi ønsker at udligne mere, så flere kommuner i landet kan sikre ordentlig velfærd til deres borgere. Vi kan se, at der er en skævvridning i vores samfund, og forudsætningerne er blevet for forskellig mellem land og by.

Sådan lød det fra Statsminister Mette Frederiksen kort før dagens pressemøde.

00:36

VIDEO: Her kan du få forklaret, hvad udligningssystemet går ud på på et halvt minut.

Luk video

I bund og grund betyder det, at Regeringen vil tage penge fra de større og rigere kommuner - særligt kommuner i vest - og give dem til de fattigere kommuner - dem i øst.

- De kommuner, der har befolkningsfremgang og vækst, er jo nogle af de kommuner, der har et overskud og kan være med til at give en hjælpende hånd til de mest trængte kommuner i landet, siger Social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Med udspillet ønsker regeringen at flytte penge fra by til land. Bykommunerne under ét skal betale 600 millioner kroner mere. Det gælder især kommunerne nord for København og de store byer omkring Aarhus. Men også byer som Favrskov, Silkeborg og Skanderborg, der de senere år har oplevet økonomisk vækst og fremgang.

Læs også SF’er: Rige kommuner skal have lov til at hæve skatten

Figuren herunder viser, hvordan givere og modtagere mellem kommunerne er opdelt:

Reformvirkningerne er opgjort i procent af kommunens beskatningsgrundlag Mørkegrønne kommuner modtager mest, mens røde kommuner er dem, som bidrager mest. Foto: Grafik, Regeringen

I Østjylland er det særligt Norddjurs og Samsø kommuner, der kommer til at modtage den største pose penge pr. indbygger. I den anden ende af skalaen er det Skanderborg og Favrskov kommuner, der skal betale mest pr. indbygger.

00:13

VIDEO: Ifølge Astrid Krag (S) kan de kommuner, der har et overskud, være med til at give en hjælpende hånd. 

Luk video