Aftale til 165 millioner sikrer, at plejehjemsbeboere kan få besøg

Besøgspavilloner, udestuer og lignende kan gøre det muligt for svækkede ældre at få besøg af pårørende.

06:27

I flere østjyske kommuner har man allerede vedtaget en række retningslinjer, så plejehjemsbeboerne kan få besøg. Men nu bliver det muligt for alle kommuner. Indslaget her er fra Aarhus.

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale, som sikrer, at plejehjemsbeboere igen kan få besøg af deres pårørende, samtidig med at de skærmes for smitte med coronavirus.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Læs også Oversigt: Sådan må du besøge de ældre på plejehjem i din kommune

Der er afsat 165 millioner kroner i aftalen. De skal blandt andet bruges på besøgspavilloner, udestuer eller lignende. Det skal gøre besøg på udearealer hos ikkesmittede beboere på plejehjem muligt. 

Sundhedsstyrelsen skal nu udarbejde retningslinjer for besøgene.

- For Enhedslisten har det været afgørende, at det sker på en sundhedsfaglig forsvarlig måde, for både ansatte, beboere og pårørende, så vi undgår øget risiko for smittespredning, siger Enhedslisten ældreordfører, Peder Hvelplund, om aftalen 

Skal tilbydes grundig rengøring

Det er også en del af aftalen, at ældre, der den seneste tid har måttet undvære rengøring, skal tilbydes en grundig rengøring. 

Kommunerne har nemlig haft mulighed for at tilsidesætte deres forpligtelser efter serviceloven under virusudbruddet.

Rengøringsdelen har for Dansk Folkeparti været særlig vigtig.

Læs også Ny opfindelse: Plejehjemsbeboere kan tale med pårørende via fjernsynet

- Vi er gået med i en aftale, der sikrer, at serviceniveauet på ældreområdet, herunder hjemmeplejen, bringes tilbage til normalt niveau i takt med genåbningen, siger partiets ældreordfører, Karina Adsbøl.

Får ikke hverdagen tilbage

Hjælpen er kærkommen, lyder det fra Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup, i en skriftelig kommentar. 

- Beboere på plejehjem og pårørende savner kontakten med hinanden, og svækkede ældre i eget hjem har stået meget alene uden hjælp til både hygiejne og rengøring, siger han. 

Jacob Bundsgaard (S) er borgmester i Aarhus Kommune og formand for KL.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S), pointerer, at aftalen ikke giver plejehjemsbeboere og ansatte hverdagen tilbage.

- Men det er en god aftale, fordi den giver os som kommuner nogle klare rammer at agere indenfor, siger han. 

Alle Folketingets partier undtaget Venstre er med i aftalen. Partiet mener ikke, at aftalen er ambitiøs nok.

Her er elementerne i aftalen:

 

  • Alle ældre på plejehjem skal have mulighed for at få besøg fra pårørende. Der afsættes 100 millioner til, at kommunerne kan skabe rammer og faciliteter til det, for eksempel til besøgspavilloner eller udestuer. Der skal desuden, under hensyn til sundhedsmæssige retningslinjer, genetableres aktiviteter på plejehjem for at hjælpe de ældre, der ikke har pårørende.
  • Der afsættes 6 millioner til Ældre Sagen og Alzheimerforeningen til oplysning og individuel rådgivning af svækkede ældre.
  • Der afsættes 4 millioner til drift af Ældretelefonen under Ældre Sagen. Det kan bruges på at rekruttere frivillige "telefonvenner".
  • Der afsættes 30 millioner til aflastende aktiviteter til pårørende, der passer en person med demens i hjemmet eller er pårørende til en person med demens på plejehjem. Midlerne kan bruges på aktiviteter, der giver pårørende et pusterum. Det kan for eksempel være digitale pårørendenetværk.
  • Serviceniveauet på ældreområdet skal tilbage på normalt niveau i takt med genåbning af samfundet. Kommuner skal tilbyde grundig rengøring til borgere, der måtte have et efterslæb, fordi rengøring har været sat på pause for at undgå coronasmitte.
  • Der skal etableres et nyt midlertidigt partnerskab på ældreområdet, som skal forebygge ensomhed hos ældre. Der afsættes 0,25 millioner.
  • Der afsætte 15 millioner til, at kommunerne kan særtilpasse fritidsaktiviteter til ældre efter genåbning. Det kan for eksempel være særlige åbningstider kun for ældre i svømmehaller og fritidscentre.
  • Der afsættes 10 millioner til, at kultur-, idræts og foreningsliv kan skabe aktiviteter og tilbud for ældre. Det kan for eksempel være udendørskoncerter eller biblioteksklubber.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.