Fritidsaktiviteter driver smittestigning: Børn drikker af samme drikkedunk til træning

Coronasmitten i Odder Kommune er tredoblet på bare tre dage, og det er særligt børn og unges fritidsaktiviteter, der driver smittespredningen.

Fra 13 smittede til 43 på bare tre dage. Det er den realitet, de i Odder Kommune lige nu må se i øjnene. Og særligt en befolkningsgruppe er ansvarlige for smittespredningen.

Hele 21 af de 30 personer, der er testet positiv de seneste tre dage, er under 20 år, og en stor del af dem også under 10 år. Fortæller Odder Kommunes borgmester Uffe Jensen (V).

- Det er en træls situation, vi befinder os i her i Odder. Vi har overtaget den ikke så flatterende førsteplads i Østjylland som den kommune med det højeste smittetryk. Det er jeg ikke ligefrem stolt af, siger Uffe Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge ham er tendensen i Odder Kommune i runde tal, at en tredjedel af dem, der bliver testet positiv for COVID-19, bliver smittet på arbejde, en tredjedel bliver smittet i privaten, og den sidste tredjedel bliver smittet under fritidsaktiviteter og kulturelle arrangementer.

- Vi vil for alt i verden undgå, at Styrelsen for Patientsikkerhed må indføre lokale restriktioner her i Odder. Vi kan ikke ændre noget i, hvordan folk er derhjemme, men vi kan måske gøre noget ude i samfundet med de kulturelle ting, vi laver. Men jeg håber ikke, at det bliver nødvendigt, siger Uffe Jensen.

Uffe Jensen fra Venstre har været borgmester i Odder Kommune siden 2014.
Uffe Jensen fra Venstre har været borgmester i Odder Kommune siden 2014. Foto: Axel Schütt - Ritzau Scanpix

Samkørsel på udebaneture og deling af drikkedunke

Odder Kommune skriver selv på sin hjemmeside, at smittespredningen i stor stil foregår blandt børn under fritidsaktiviteter. Der er eksempelvis sket smittespredning under samkørsel til en udebanekamp samt ved deling af drikkedunke mellem børnene.

Og borgmesteren fremhæver netop børn og unges fritidsaktiviteter som et af de steder, hvor der virkelig skal strammes op, og det ansvar, mener han, især påhviler de ansvarlige voksne.

- De voksne – i form af forældre og trænere – må træde i karakter og sikre, at børnene ikke gør helt, som de plejer, men derimod følger retningslinjerne. De må sikre, at man kører i lidt flere biler på udebaneture, og at børnene har hver sin drikkedunk, så de ikke deler, siger Uffe Jensen. 

Derfor har kommunen nu direkte opfordret det samlede foreningsliv i Odder til at hjælpe hinanden med at holde fast i de gode vaner og huske de gældende retningslinjer. Og hvis ikke det virker, så er borgmesteren klar til at begrænse foreningslivet i kommunen.

- Jeg tænker sagtens, det kan komme på tale, at vi kan skrue ned for fritidsaktiviteter som fodbold- og håndboldtræning, samt kulturarrangementer som biografture og koncerter, men det er ikke noget, vi ønsker, siger Uffe Jensen.

Smitteudbrud i folkeskolen skyldes formentlig fritidsaktiviteter

Tidligere på ugen kunne TV2 ØSTJYLLAND berette, at der var sket smitteudbrud på to folkeskoler i Odder Kommune.

Men borgmesteren i Odder, Uffe Jensen, fortæller nu, at den smitte, vi så dengang, formentlig er foregået i foreningslivet og ikke på folkeskolerne.

- Vi kan ikke sige noget med sikkerhed, men det tyder på, at smitten ikke sker, når børnene sidder stille i skolen. Smitten på folkeskolerne har formentlig en sammenhæng med den smittespredning, vi nu ved, der foregår i foreningslivet, siger Uffe Jensen.

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter

Motorvej

play Tilbageblik: Så længe har man drømt om en motorvej