Ny fitnesskæde vil ikke samarbejde med Anti Doping Danmark

Den nye fitnesskæde FitnessX, der indtil nu har syv centre i Østjylland, vil ikke indgå i et samarbejde med Anti Doping Danmark.

Ambitionerne er store for den nystartede fitnesskæde FitnessX. Inden for de næste fem år planlægger kæden at oprette 100 centre rundt om i landet.

Men ambitionerne er tilsyneladende knap så store, når det drejer sig om bekæmpelse af doping. Kæden har i hvert fald besluttet, at den ikke vil indgå i et samarbejde med Anti Doping Danmark.

quote At komme på kontrol et par gange om året, det løser ingenting.

Per Lyngbak Nielsen, Adm. direktør, FitnessX

- Jeg ved godt, hvor de sorte får i branchen er, og det er ikke hos os, siger adm. direktør hos FitnessX Per Lyngbak Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

FitnessX har lige nu afdelinger fire steder i Aarhus. Her ses centeret på Ankersgade. Derudover er der fitnesscentre ved Prismet, i Bazar Vest og i Viby Centret.
FitnessX har lige nu afdelinger fire steder i Aarhus. Her ses centeret på Ankersgade. Derudover er der fitnesscentre ved Prismet, i Bazar Vest og i Viby Centret.

- Vi accepterer ikke doping i vores centre. Og hvis der fandtes en effektiv kontrol, der holdt de her folk væk, så ville jeg støtte op om det. Men at komme på kontrol et par gange om året, det løser ingenting, siger han.

FitnessX åbnede 1. oktober i år og har allerede nu 22 centre landet over. I Østjylland er der indtil videre fire FitnessX-centre i Aarhus, to i Randers og et enkelt i Horsens. 

quote Vi er selvfølgelig ærgerlige over, at FitnessX ikke ønsker at samarbejde med os.

Kasper Skat Lundgaard Krøll, fitnesskonsulent, Anti Doping Danmark

Per Lyngbak Nielsen, der er adm. direktør i den nye kæde, er tidligere topchef i Fitness World, der er landets største fitnesskæde. Til forskel fra FitnessX har Fitness World et samarbejde med Anti Doping Danmark.

Alle kommercielle fitnesscentre er lovmæssigt forpligtet til at skilte med, hvorvidt de har en samarbejdsaftale med ADD - den såkaldte mærkningsordning. Det skal ske med det lovpligtige klistermærke på billedet her.
Alle kommercielle fitnesscentre er lovmæssigt forpligtet til at skilte med, hvorvidt de har en samarbejdsaftale med ADD - den såkaldte mærkningsordning. Det skal ske med det lovpligtige klistermærke på billedet her. Foto: Anti Doping Danmark

Ifølge Anti Doping Danmarks årsrapport blev der sidste år foretaget cirka 1.500 besøg i kommercielle fitnesscentre, og der blev lavet 237 dopingtests. Ifølge Per Lyngbak Nielsen er det ikke godt nok, og det er en af grundene til, at han ikke vil give 3.500 kroner pr. center for at være med i samarbejdet.

- Når du driver en moderne virksomhed, så betaler du ikke nødvendigvis for noget, hvis det ikke er det rigtige, siger Per Lyngbak Nielsen.

- Vi fokuserer i stedet på en grundig uddannelse af vores club managers. Det er dem, der har et ansvar for at holde øje med, hvem der er i vores centre, og hvordan de opfører sig.

FAKTA: Sådan arbejder Anti Doping Danmark for at forhindre doping i fitnesscentre

Ifølge de seneste tal er omkring 85 procent af danske fitnessudøvere tilmeldt centre, der samarbejder med Anti Doping Danmark. Centre, der ikke har et samarbejde, er forpligtet til at skilte med det, men de har ikke pligt til at etablere samarbejdet.

- Det er jo en frivillig ordning, så vi kan ikke presse dem til noget. Men vi er selvfølgelig ærgerlige over, at FitnessX ikke ønsker at samarbejde med os, siger forebyggelseskonsulent hos Anti Doping Danmark Kasper Skat Lundgaard Krøll til TV2 ØSTJYLLAND.

Forebyggelseskonsulent, Kasper Skat Lundgaard Krøll, fortæller, at Anti Doping Danmark har 11 fitnesskonsulenter, der tager på besøg i centre landet over.
Forebyggelseskonsulent, Kasper Skat Lundgaard Krøll, fortæller, at Anti Doping Danmark har 11 fitnesskonsulenter, der tager på besøg i centre landet over. Foto: Anti Doping Danmark

Anti Doping Danmark bakker op om vigtigheden af oplysning og sund kultur i centrene. Derfor er der de senere år kommet øget fokus på forebyggelse frem for kontrol. Dopingkontroller er kun en del af værktøjskassen.

- Vi har begrænsede ressourcer, så vi kan ikke være i centrene på daglig basis. Derfor handler det meget om dialog. Vi arbejder primært med forebyggende arbejde og forsøger at skabe en sund kultur, men i hverdagen er det de ansatte i centeret, der skal stå for det, siger Kasper Skat Lundgaard Krøll.

Han fortæller, at man tidligere foretog flere stikprøvekontroller, men i dag er besøgene i højere grad baseret på en risikovurdering. Det betyder, at de steder, der har udfordringer, oftere får besøg. Og dopingkontrollerne bliver typisk lavet, hvis der er en konkret mistanke.

- Nogle centre kan godt klare det selv, og man kan godt have et dopingfrit center, selvom man ikke har et samarbejde med os. Men vi har en ekspertise og erfaring inden for det her område, og vi ved, hvad vi skal holde øje med. Så jeg synes da helt sikkert, man får noget ud af at have os tilknyttet, siger Kasper Skat Lundgaard Krøll.

I 2019 blev omkring 60 procent af de indkaldte til dopingkontrol i kommercielle fitnesscentre udelukket enten som følge af en positiv dopingprøve, eller fordi de nægtede at blive testet.

FitnessX har blandt andet overtaget centre fra HiFive Fitness - som her ved Prismet i Aarhus.
FitnessX har blandt andet overtaget centre fra HiFive Fitness - som her ved Prismet i Aarhus.

Hvis man bliver udelukket i et af Anti Doping Danmarks samarbejdscentre, kan man heller ikke træne i et af de andre samarbejdscentre.

FitnessX er heller ikke medlem af fitnesscentrenes brancheorganisation, Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO).

Letbane giver fravær collage

playAnne Sofie får fravær i skolen, når letbanen ikke kører: - Usikkerheden er det værste

0c656f4e-9bfc-4846-9866-ff32db2192df

Randers-træner smittet med coronavirus

Skærmbillede 2020-11-30 kl. 19.18.06

Vejdirektoratet erkender: Asfalt larmer for meget – erstatning på vej til flere husejere

Lige nu
corona

liveblog Tre dødsfald på østjysk ferie-ø: Var smittet med corona

Carpark North Café von Hatten spillested koncert

playKendt spillested i fare for at styrte sammen – nu er det reddet

Efterlysning af apoteksrøver - Østjyllands Politi

Mand forsøgte at røve apotek – nu efterlyses han med billede