Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Under badning, omklædning og aktiv træning skal der ikke bæres mundbind i landets fitnesscentre.

OPDATERING KL. 19.28
Artiklen er opdateret med Kulturministeriets præcisering af retningslinjerne for brug af mundbind i fitnesscentre. I en mail til TV 2 lørdag aften understreger Kulturministeriet, at kravet om mundbind ikke gælder, når man bevæger sig rundt i centret under sin træning, som det ellers først var blevet fortolket.

Fra torsdag skal man bære mundbind de steder, ”hvor offentligheden har adgang” for at mindske smitten med coronavirus.

Det gælder blandt andet i detailhandelen og i lokaler, hvor der udøves sports- og fritidsaktiviteter. Og det gælder dermed også i fitnesscentre landet over.

Det bekræfter Kulturministeriet i en mail til TV 2 lørdag aften. Men kravet gælder ikke, når man bevæger sig rundt i centret under sin træning, understreger ministeriet:

- Når man går ud af omklædningsrummet i sit sportstøj, skal man ikke have mundbind på - heller ikke mellem maskinerne, skriver ministeriet og tilføjer:

- Men du skal have mundbind på, når du kommer og går ind i omklædningen, og når du forlader stedet - eller opholder dig i eksempelvis i et loungeområde.

Ministeriet oplyser videre, at Kulturministeriets hjemmeside vil blive opdateret og præciseret lørdag.

Branche tolkede anderledes

Præciseringen kommer, efter brancheorganisationen Dansk Fitness & Helse Organisation, DFHO, landets største fitnesskæde, Fitness World og træningskæden Sats oplyste til TV 2, at de forventede, at kravene til mundbind i centrene blev ligesom på restauranter.

- Dog er mundbeskyttelse ikke et krav i omklædningsrummet, under gruppetræningsklasser eller ved brug af træningsmaskiner, men til og fra gruppetræningsklasser og mellem træningsmaskiner skal man bære mundbind, skrev Malin Selander, der er Nordic Head of Communication & PR hos Sats, i en mail til TV 2.

Udmeldingen kom, efter myndighederne fredag skærpede retningslinjerne for brug af mundbind.

Men sådan skal reglerne altså ikke tolkes. Ifølge Kulturministeriet gælder kravet kun før og efter træningen.

Kæderne og brancheorganisationen skriver, at de ”afventer retningslinjerne for mundbind i indendørsidrætten” fra myndighederne. Ifølge Kulturministeriet er de ved at blive udarbejdet, og de vil blive opdateret på ministeriets hjemmeside.

Kravet om mundbind i offentligheden er gældende fra 29. oktober og foreløbigt frem til 2. januar, bebudede statsminister Mette Frederiksen (S) fredag.

Forsamlingsforbud får betydning

Ved pressemødet fredag lød det desuden, at forsamlingsloftet i Danmark sænkes fra 50 til 10 personer fra mandag 26. oktober og foreløbigt frem til 22. november.

Og netop forsamlingsloftet får også betydning for fitnesscentre, skriver DFHO og de to kæder.

Konkret betyder det, at der vil være en begrænsning på holdundervisningen, så de lever op til kravet.

- Fra 26. oktober justerer vi, så antallet af deltagere per hold maksimalt er ti personer, inklusive instruktør, skriver Malin Selander.

I dag gælder forsamlingsloftet på 50 personer ikke, hvis centret tilbyder fire kvadratmeter gulvareal per gæst i centret - samt at gæsterne kan holde to meters afstand, når de udøver deres aktiviteter. Det er DFHO's forventning, at der vil gælde de samme regler, når myndighederne har opdateret de nye regler.

Både Sats og Fitness World skriver, at de nøje følger myndighedernes anbefalinger om afstand, og at de tilbyder håndsprit og

desinfektion til deres medlemmer. Sats oplyser, at deres ansatte vil følge de samme regler for mundbind, som deres medlemmer.

Foruden fitnesscentre gælder kravet om mundbind også i biografer, hospitaler, kulturinstitutioner og ungdomsuddannelser såsom gymnasier og handelsskoler samt universiteter. Kravet er dog kun gældende ved bevægelse og ikke, når man sidder ned.