Ansatte frygtede topdirektørs udbrud: - Det var et meget giftigt miljø

Nye medarbejdere blev advaret mod kommunaldirektør Christian Bertelsen. Hans vredesudbrud gennemsyrede organisationen, der var præget af frygt, fortæller flere tidligere ansatte.

Udgivet Opdateret
Grafik: Tidligere ansatte fortæller om et hårdt arbejdsmiljø under kommunaldirektør Christian Bertelsen. Foto: Emma Thingstrup Nielsen

Signe fik ansvaret for, at alt fungerede til et vigtigt møde, der skulle foregå virtuelt over Teams. Hun havde testet teknikken ti gange med it-chefen, og alt fungerede, som det skulle.

Alligevel fik hun ikke lukket et øje hele weekenden. Frygten holdt hende vågen.

- Jeg var så bange for, at den forbindelse ikke virkede, siger Signe.

Hun nåede at arbejde i kommunaldirektørens sekretariat i Norddjurs Kommune i blot tre måneder, før hun måtte kapitulere med hjertebanken, hårtab og tydelige symptomer på stress.

Signe og to andre tidligere ansatte i kommunaldirektørens sekretariat fortæller nu om vredesudbrud, nulfejlskultur og frygt.

Anonyme kilder

Alle tre kilder er i denne historie anonyme af hensyn til deres arbejde og karriere. Navnene i denne artikel er ikke deres rigtige navne.

TV2 Østjylland kender deres identiteter og har set dokumentation for deres ansættelse i Norddjurs Kommune og Signes sygemelding og fratrædelsesaftale.

De fulgte alle med mandag, da sagen om Christian Bertelsens hårde ledelsesstil kom frem på baggrund af et påbud fra Arbejdstilsynet. 

Signe, Iben og Niels følte endelig, at nogen reagerede på den opførsel, de alle tre oplevede på nært hold.

Signe var ansat i bare tre måneder, da hun på dagen for det møde, hun var ansvarlig for at afvikle, måtte melde sig syg med klare symptomer på stress. Hun vendte aldrig tilbage til Norddjurs Kommune, og fem dage senere underskrev hun sin fratrædelsesaftale.

Kender du mere til sagen?

Hvis du kender mere til sagen, kan du kontakte journalist Kenneth Elkjær på keel@tv2oj.dk.

Tip os

I dag er hun ikke i tvivl om, hvorfor hun fik det dårligt. 

- Grunden til, at jeg stopper, er fordi Christian (Bertelsen, red.) er enormt svær at arbejde for, siger Signe, der stoppede på sit arbejde, selvom hun ikke havde et nyt job på hånden. 

Signe er langtfra alene med den oplevelse. TV2 Østjylland har fået aktindsigt i Arbejdstilsynets påbud til Norddjurs Kommune. Her beretter medarbejdere om frygt, stress og krænkelser af medarbejdere. 

Store konsekvenser

Et hårdt arbejdsmiljø kan have både psykiske og fysiske konsekvenser, forklarer forsker.

- Det er en høj grad af oplevet hjælpeløshed, håbløshed, træthed og følelsesmæssig udmattelse. Det kan også gå ud over det fysiske helbred, siger Bobby Zachariae, professor på psykologisk institut på Aarhus Universitet.

De ansatte finder kommunaldirektørens opførsel nedværdigende, krænkende og sårende. De beskriver, at de er i alarmberedskab og har høj puls, når de deltager i møder med Christian Bertelsen. 

Arbejdstilsynet kom først på tilsyn i november 2022, efter Signe og de to andre ansatte var stoppet i Norddjurs Kommune. Men de har oplevet og set det samme som de beskrivelser, der er i rapporten. 

- Hver gang han kom ind på ens kontor, frygtede man, at han ramlede igen. Det var svært at forebygge, hvad han blev rasende over, siger Signe. 

Christian Bertelsen er på ferie i denne uge. Mandag møder han ind igen og arbejder videre, oplyser borgmesteren. / Foto: Emma Thingstrup Nielsen (TV2 Østjylland)

Det samme oplevede Niels, der også arbejdede i sekretariatet. Da han tiltrådte sin stilling blev han trukket til side af en kollega.

- Jeg fik at vide, at man skal passe på overfor Christian, siger han. 

Det er angiveligt en normal procedure på arbejdspladsen. I Arbejdstilsynets påbud kan man læse, at ansatte fortæller, at de værner nyansatte mod Christian Bertelsens hårde tone. De advarer nye kolleger og optræder som lynafledere, hvis de går ind i diskussioner. 

Uddrag fra Arbejdstilsynets påbud til Norddjurs Kommune.

Niels arbejder i dag i en anden organisation, og her har han fået øjnene op for, hvor dårligt arbejdsmiljøet på hans tidligere arbejdsplads var. 

Han deltog blandt andet i møder med direktionen, og her oplevede han kommunaldirektørens forhold til fejl. 

- Han udstillede en til møder, hvis man havde glemt en lille ting. Jeg er blevet udstillet til møder foran de andre direktører. Det var enormt ubehageligt. Det var sådan noget, man gik og fik hjertebanken over, hvis man vidste, man skulle deltage i et møde, siger han. 

Han fortæller, at direktøren var et dagligt samtaleemne blandt de ansatte.

- Det var et meget giftigt miljø, og der var mange af de ansatte, der havde stresssymptomer. Det var noget, man talte om dagligt. At man skulle passe på, at han (Christian Bertelsen, red.) ikke eksploderede, siger Niels. 

Tikkende bombe

Iben arbejdede også i kommunaldirektørens sekretariat. Hun er ikke selv blevet krænket, men hun har været vidne til et meget ubehageligt arbejdsmiljø, som har påvirket hende. 

- Jeg har siddet til møder, hvor han har været meget kort for hovedet og givet voksenskældud, hvis nogen ikke har forberedt sig ordentligt efter hans mening. Det var ekstremt ubehageligt at være i, siger hun. 

Ansatte fortæller til Arbejdstilsynet, at de græder på arbejde, når de har været udsat for krænkende handlinger.

Iben fortæller, at Christian Bertelsens humør afgjorde, om det blev en god eller dårlig arbejdsdag. 

- Hele dagen blev dikteret af, hvilket humør han var i, når han kom på arbejde. Det var gode dage, når han ikke var der, så kom der ikke noget uforudset i forhold til hans humør, siger hun. 

Kommunaldirektørens nulfejlskultur påvirkede hende i så høj grad, at hendes kæreste kraftigt opfordrede hende til at stoppe i kommunen. 

- Jeg har haft nætter, hvor jeg ikke kunne sove. Og jeg haft dage, hvor jeg ikke har lyst til at tage på arbejde. 

Hun mener, der har været en stiltiende accept af Christian Bertelsens ledelsesstil i kommunen, som man har undskyldt med et stort arbejdspres. 

- Det er ikke nogen undskyldning, at man er leder, og at man har travlt. Det er ham, der skal vise, hvordan man skal behandle andre mennesker, det strømmer jo ned igennem organisationen, siger Iben, der i dag har fundet et andet arbejde. 

Forstå sagen fra rådhuset i Grenaa i denne korte video.

Jeg græd i telefonen

I Arbejdstilsynets påbud svarer flere ledere fra Norddjurs Kommune, at de ikke kan genkende billedet af, at medarbejdere er blevet krænket i kommunen. 

Niels, Signe eller Iben mener, at de må have vidst, hvad der foregik. De har alle tre gjort ledere opmærksom på, at der var problemer med kommunaldirektørens ledelsesstil. 

Signe fortæller, at hun angav det som direkte årsag til, at hun havde tydelige symptomer på stress og måtte stoppe efter blot få måneder i sit job. 

Det skete blandt andet i en telefonsamtale med Bettina Andersen, der i dag er økonomichef i Norddjurs Kommune.

- Hun har hørt mig græde i telefonen over, hvordan Christian har været, fortæller hun. 

I Arbejdstilsynets rapport afviser Bettina Andersen, at der er tale om krænkende adfærd. I et referat fra Signes sygemelding, som økonomichefen har skrevet, kan man læse, at hun er blevet syg af sit arbejde. 

Norddjurs Kommune oplyser, at Christian Bertelsen ikke ønsker at deltage i interviews i denne sag. Bettina Andersen henviser i en sms til borgmester Kasper Bjerregaard. 

I Arbejdstilsynets påbud afviser blandt andet økonomichef, at der har været tale om krænkende adfærd.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her