Aflyste julefrokoster sender historisk kro i vinterhi

Ni ud af ti julefrokoster er blevet aflyst, og det tager Gjerrild Kro nu konsekvensen af. Forsamlingsforbuddet sender den historiske kro på vinterhi efter nytår.

Egentlig troede de på Gjerrild Kro, at hverdagen var på vej tilbage i forbindelse med sommeren, hvor udskudte konfirmationer og arrangementer igen sørgede for, at der var travlt i køkkenet.

Men med coronapandemiens retur i efteråret, er der nu ikke meget gang i kødgryderne.

- Det er gået fra slemt, til ondt og til meget værre, fortæller kroejer Hilding Hvid.

December plejer ellers at være en af de rigtig gode måneder for den flere hundrede år gamle kro, hvor weekenderne og hverdage sædvanligvis er fuldt booket op af julefrokoster. Men med forsamlingsforbuddet på bare 10 personer er den normale virkelighed nu kun en fjern drøm.

- Da vi gik fra 50 personer ned til 10, gik vi sgu kolde. Det, at vi skulle holde lukket til klokken 22, var til at administrere, siger Hilding Hvid.

Derfor har de nu truffet en svær beslutning.

- Nu bliver det ligesom med bjørnene i dyreparken – nu skal vi snart i hi. Vi halter os igennem december, og så lukker vi helt ned i januar og februar.

Smilet var større i 2017, da Hilding Hvid, der er anden generation på kroen, kunne byde gæster velkommen til gløgg.
Smilet var større i 2017, da Hilding Hvid, der er anden generation på kroen, kunne byde gæster velkommen til gløgg. Foto: Privatfoto

9 ud af 10 julefrokoster er aflyst

På kroen er alle de planlagte julefrokoster blevet aflyst, og kigger man på tværs af hele landet er 9 ud af 10 blevet aflyst. Det viser statistik fra brancheorganisationen Horesta.

- Vi håber alle sammen på, at det bliver bedre – det gør det jo formentlig også, men lige nu er der ikke mange julestjerner, der lyser, siger Hilding Hvid.

quote Jeg startede min virksomhed som en mand og kone-forretning, og det ender vi sgu med at blive igen.

Hilding Hvid, kroejer

I Gjerrild ser de ligesom andre kroer og restauranter i resten af landet frem til en omsætning på 10 procent af det normale. Årligt omsætter hotel- og restaurationserhvervet normalvis for 2,5 milliarder kroner på julefrokoster.

- For nogle virksomheder er det den aktivitet, som giver størst omsætning. Samtidig er omsætningen i december med til at hjælpe mange virksomheder igennem januar og februar, der er de måneder, hvor færrest går ud og spise, siger Jonas Kjær, der er cheføkonom hos Horesta, i en pressemeddelelse.

Fra 30 ansatte til mand og kone-forretning

I juli i år, hvor pandemien var røget en smule i baggrunden, var der 30 ansatte på kroen. Sådan er det dog ikke længere.

De sidste fire fuldtidsansatte stopper, når vi træder ind i det nye år, og de løst ansatte unge medarbejdere har fået fri hele december.

- Jeg startede min virksomhed som en mand- og kone-forretning, og det ender vi sgu med at blive igen, lyder det fra Hilding Hvid.

På kroen vil de bruge vinterhiet på at få malet og skiftet inventar, så den forhåbentlig kan byde gæster velkommen til større arrangementer igen til foråret. Og selvom efteråret har været hårdt økonomisk, er det ikke den eneste udfordring.

Den 27. november erklærede Piste Group sig konkurs. De ejer blandt andet Danski i Aarhus, der er kendt for at arrangere pakkerejser til skisportssteder. Og netop det er en skidt forretning i en tid med pandemi og rejserestriktioner.

- Det er næsten lige så meget det mentale. Hver gang man tager telefonen, er det en aflysning, siger Hilding Hvid.

Det er ikke kun på besøgende kunder, forsamlingsforbuddet har haft en negativ effekt. Også mad ud af huset har været hårdt ramt, fortæller Hilding Hvid. Hvor kroen normalt laver mad for firmaer med op til 100 personer, har den typiske bestilling i år været på fem til otte personer.  

40_percent

playDen britiske mutation spreder sig i Østjylland: Restriktionerne er ikke nok

Susanne Krogstrup

play Corona-effekt: Vandreguide til Mols Bjerge revet væk

Charlotte Kold

Unge i Silkeborg søger rådgivning online

Mads Krigslund

play Vacciner er lys i mørket for Mads: - Det er forfærdeligt at være forretningsdrivende

Retten i Randers

Papfar og mor dømt skyldig i mishandling af lille barn - Fuldstændig vanvittigt, siger anklager

John Mikkelsen

play John er tilbage ved sin maskine: Industrien klarer sig trods Covid19