Ny udvikling i sag om millionsvindel: Miljøordfører vil have bedre kontrol med havbrug

Konservatives miljøordfører vil have kontrol af alle landets havbrug samlet hos Miljøstyrelsen efter sagen om det ulovlige havbrug i Horsens Fjord

Sagen om Hjarnø Havbrug i Horsens Fjord er nået helt til Christiansborg, hvor Konservatives miljøordfører, Egil Hulgaard, nu ønsker, at alt kontrol med landets 19 havbrug bliver samlet under Miljøstyrelsen.

- Vi kan lære af sagen, at det er kompliceret for myndighederne at kontrollere, om de tilladelser, der bliver givet, rent faktisk overholdes, siger miljøordfører for Det Konservative Folkeparti, Egil Hulgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Som vi på TV2 ØSTJYLLAND kunne berette tidligere på måneden, så har Hjarnø Havbrug ifølge Sydøstjyllands Politi tjent næsten 200 millioner på at opdrætte fisk i havet i strid med reglerne. Derfor bliver de nu trukket i retten.

Men retssagen starter først til marts, og derfor kører Hjarnø Havbrug nu ufortrødent videre med deres angiveligt ulovlige metoder, der menes at være skyld i den kraftige iltsvind, miljøstyrelsen har målt i området.

I de markerede områder har Miljøstyrelsen målt moderat til kraftigt iltsvind i perioden fra 28. september til 9. oktober i år.
I de markerede områder har Miljøstyrelsen målt moderat til kraftigt iltsvind i perioden fra 28. september til 9. oktober i år.

Kontrol føres af kommuner

Miljøstyrelsen har tidligere kendt driften af Hjarnø Havbrug ulovlig, fordi brugets såkaldte placeringstilladelser var udløbet.

Men fordi Hjarnø Havbrug har ansøgt om nye tilladelser, kan det, ifølge Miljøstyrelsen, fortsætte – i hvert fald indtil, der er truffet en afgørelse.

Og når det kommer til eventuelle brud på miljøgodkendelser, er det kommunen, der er myndighed. Men det skal det ikke fortsætte med at være, hvis man spørger Egil Hulgaard.

- Vores udgangspunkt hos Konservative er, at vi egentlig er ret glade for det kommunale selvstyre. Men i det her tilfælde må vi bare konstatere, at der er 19 havbrug i Danmark, og at det er spredt ud over 9 instanser at skulle kontrollere de 19 havbrug. Og det er en opgave, der kræver en vis kompetence, siger Egil Hulgaard.

VIDEO: En lokal havbrugsejer på Horsens-egnen er af politiet anklaget for at opdrætte fisk i havet i strid med reglerne. Nu venter de lokale sportsfiskere på, at sagen kommer for retten, og at der - ifølge dem- kan blive statueret et eksempel.

Hjarnø Havbrug kan ikke stoppes før marts

Ved at lægge kontrollen af danske havbrug ind under Miljøstyrelsen giver det mulighed for, at de kan kontrollere, om havbrug som det i Horsens Fjord ikke overholder sine miljøgodkendelser, og kan i sidste ende lukke dem ned.

Men det betyder ikke, at lystfiskere og andre i Horsens Fjord skal se frem til, at Hjarnø Havbrug bliver lukket ned inden retssagen i marts, fortæller Egil Hulgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi kan ikke i folketinget nå at lave ny lovgivning og implementere den inden retssagen til marts, siger Egil Hulgaard.

larsIMG_0253

play Det skal være slut med buræg, mener minister: Ægproducent kalder det populisme

politibil20181215-024410-L-1920x1281we

Fest i klub blev opdaget: Gæster flygtede fra politiet

operation sygehus

playNy covid-bemanding betyder aflyste operationer

modermærkekræft hudkræft modermærker

Fejl i måling af modermærker: Otte patienter fejlbehandlet

Åbykollegiet røgfrit kollegium kollegium

Sundhedsstyrelsen klar med nye retningslinjer for folk, der bor tæt

Aarhus Arrest Lisbet Nielsen Bjarne Østergaard Madsen selvmord arkivfoto 2009

Terrorsigtet blev nedværdiget af personale i fængsler