Whistleblower-ordning: Ingen fortalte om direktør, nu vil de lave den om
Norddjurs har en whistleblower-ordning, men ingen har henvendt sig om kommunaldirektør Christian Bertelsen. Nu vil SF have ændret ordningen.
SF i Norddjurs Kommune vil have ændret kommunens whistleblowerordning efter den seneste uges historier om brutal ledelse og krænkede medarbejdere i kommunaldirektørens sekretariat på rådhuset i Grenaa.
Det siger byrådsmedlem Kasper Vindbjerg, der vil have forslaget på byrådets møde 21. marts.
- Det er helt tydeligt, at vores whistleblowerordning ikke virker efter hensigten, vi får ikke de henvendelser, vi har brug for at kunne handle på det politisk. Der skal større tillid til, siger han til TV2 Østjylland.
Han henviser til, at Norddjurs Kommune har været ramt af to alvorlige sager på det seneste. Senest om kommunaldirektørens ledelsesstil i sit sekretariat, tidligere var det problemer på socialområdet.
Skandaler i medierne
Begge sager har været dækket massivt i medierne, men ifølge Kasper Vindbjerg har politikerne ikke fået nogen henvendelser gennem kommunens whistleblowerordning.
- Når vi ikke får henvendelser dér, men gennem pressen, er de svære at håndtere politisk og tage hånd om. Vi vil gerne skabe det bedst mulige arbejdsmiljø, men det kræver, at vi får henvendelserne, siger Kasper Vindbjerg, der mener, at ordningen skal ændres.
Til gengæld har flere tidligere medarbejdere fortalt TV2 Østjylland om dagligdagen under kommunaldirektøren.
Påbud fra Arbejdstilsynet
Virksomheden påbydes at undersøge, om der er problemer i det psykiske arbejdsmiljø i Kommunaldirektørens sekretariat, herunder om der forekommer krænkende handlinger.
Undersøgelsen skal gøre det muligt at konstatere, om arbejdsmiljøforholdene er sundhedsmæssigt forsvarlige.
Kompetencepåbud:
Virksomheden påbydes at bruge en autoriseret rådgivningsvirksomhed på arbejdsmiljøområdet til at foretage undersøgelsen af arbejdsmiljøforholdene i afdelingen for at afdække, om der er problemer i det psykiske arbejdsmiljø.
I skal efterkomme påbud og kompetencepåbud senest den 1. april 2023. I skal orientere alle arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter, der er berørt af påbuddene.
I skal senest den 11. februar 2023 give os besked om, at I har indgået aftale med en autoriseret rådgivningsvirksomhed. Inden I giver os besked, skal I orientere arbejdsmiljøorganisationen om, at I har indgået denne aftale. I skal bruge formularen om aftale på vores selvbetjeningsløsning Arbejdsmiljø i din virksomhed.
Kilde: Arbejdstilsynets påbud
SF'eren kan dog ikke sætte en finger på, hvad der er galt med den nuværende ordning. Derfor vil han have medarbejdernes input til, hvordan man laver en ordning, de har lyst til at bruge.
- Det forløb, vi har haft nu, viser, at det ikke har virket efter hensigten, og jeg kan ikke svare på, hvorfor den ikke gør det, derfor vi skal have medarbejderne i dialog, siger Kasper Vindbjerg.
Sendt hjem
SF'eren fortæller, at politikerne ikke får henvendelser fra whistleblowerordningen. De får en rapportering på antallet af henvendelser, hvad de drejer sig om, og hvordan det er blevet behandlet.
Men ingen af henvendelser har ledt politikerne på sporet af, hvor galt tingene angiveligt stod til under kommunaldirektør Christian Bertelsens ledelse.
Søndag aften blev han hjemsendt af økonomiudvalget, mens en undersøgelse af arbejdsmiljøet i kommunaldirektørens sekretariat bliver foretaget. Kommunen er blevet pålagt at hyre et eksternt firma til at foretage undersøgelsen i et påbud.
Senest 8. april skal Norddjurs Kommune aflevere resultaterne af undersøgelsen til Arbejdstilsynet.