Hemmelige kontrakter sikrer tandlægekæde skattekroner

Tandlægekæde, der vil være landsdækkende, høster ifølge eksperter offentlige tilskud på et tvivlsomt grundlag

Hvis man kommer udefra og kun er interesseret i et overskud, er der risiko for, at fagligheden forsvinder, mener tandlægeforening. Foto: Katrine Emilie Andersen

Med en hidtil ukendt manøvre har tandlægekæden Dentist.dk kunnet ekspandere og samtidig fastholde millioner i sygesikring. Den landsdækkende kæde har blandt andet afdelinger i Hadsten og Rønde.

Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Læs også Spraymalet park i Aarhus har næsten fået naturfarven igen

For at kunne modtage offentlig sygesikring må en tandlæge ifølge tandlægeoverenskomsten maksimalt eje to klinikker. Tandlægen skal også være selvstændig og have den bestemmende indflydelse.

Begrundelsen er, at tandlægen skal kunne overskue at kontrollere, hvad de ansatte laver i klinikkerne og dermed sikre fagligheden og patientsikkerheden.

Læs også Ida er akademiker og lejet ud til et autoværksted

Dentist.dk har 20 klinikker primært i Syd- og Midtjylland. Den går ifølge avisen efter at blive landsdækkende og betaler gerne flere millioner for en enkelt tandlægeklinik.

Det sker dog på betingelse af, at tandlægen tilbagekøber 50,1 procent af klinikken for 50.000 kroner og driver den som et interessentskab.

På den måde fortsætter tandlægen på papiret som ejer, så pengene fra sygesikringen ikke forsvinder.

Selvstændighed indsnævret

Men i en fortrolig kontrakt mellem parterne bliver tandlægens selvstændighed kraftigt indsnævret.

Læs også Efter overgreb på fireårig: Ekstra bemanding i en periode

- Kontrakterne virker som en form for spekulation i kravene i overenskomsten, siger Jan Pedersen, professor i skatteret ved Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

Profit over det tandfaglige

Afsløringen af manøvren rammer ned i en aktuel frygt hos Tandlægeforeningen.

Foreningen er bange for, at profitten med tandlægekædernes ekspansive fremmarch i Danmark sættes over det tandfaglige til skade for patientsikkerheden, skriver Jyllands-Posten.

- Hvis man kommer udefra og kun er interesseret i et overskud, kan jeg være bange for, at fagligheden forsvinder.

Læs også Jubilæum: 50 år siden drenge og piger blev blandet i klasser

- Eller i hvert fald kommer i anden række, siger Susanne Kleist. Hun er medlem af Tandlægeforeningens hovedbestyrelse og formand for en arbejdsgruppe, som ser på ejerskab og kæder.

Bjørn Nedergård Nielsen, der er direktør i Dentist.dk, siger til Jyllands-Posten, at han mener, at kæden lever op til reglerne. Han forsikrer også om, at tandlægerne reelt er selvstændige.

Dentist.dk

Dentist.dk har 20 klinikker primært i Syd- og Midtjylland.

Der ligger to klinikker i Hadsten samt en enkelt klinik i Rønde på Djursland.