Autistiske Patrick bryder tabuet: Vil bare gerne forstås

Omverdenen er nødt til bedre at kunne forstå og acceptere autister og deres udfordringer, mener Patrick Stael fra Hammel

01:11

21-årige Patrick Stael fra Hammel blev allerede som treårig diagnosticeret med Aspergers.

Der findes fordomme om autister. Nogle er sande, men en lang række af dem er også overdrevne og falske. 21-årige Patrick Stael fra Hammel har hørt mange af dem, men ønsker nu at bryde tabuet og åbent be- eller afkræfte dem, der findes.

- Det er et tabu, fordi de fleste ikke har lært, hvordan det er at have autisme, og hvordan man skal reagere over for os, siger Patrick Stael til TV2 ØSTJYLLAND.

Mange gange er jeg nødt til at prøve at efterligne, hvad andre gør, og så bare håbe på det bedste.

Patrick Stael, autist

Han blev allerede som 3-årig diagnosticeret med Aspergers og oplever hver dag, hvordan den påvirker ham.

- I sociale sammenhænge bliver jeg akavet og reserveret, og så er jeg meget interessestyret. Hvis jeg ikke har de samme interesserer som en anden person, har jeg svært ved at snakke med vedkommende, siger Patrick og fortsætter:

- Mange gange er jeg nødt til at prøve at efterligne, hvad andre gør, og så bare håbe på det bedste.

Autister er 'fucked'

Det er gennem årene resulteret i forskellige reaktioner på hans væremåde fra de folk, han har omgås på uddannelser og arbejdspladser. Og det har ikke altid været lige fedt at være Patrick med autisme.

- På en tidligere arbejdsplads overhørte jeg en anden ansat sige til en af de andre, at autister er 'fucked' i hovedet, fortæller han.

Læs også Autist med læreplads: - Nu er jeg glad for at komme ud ad døren hver dag

Ret mange danskere har en bekendt med eksempelvis mild ADHD, men det er ikke kun den type, vi skal lære at omgås, mener han.

- Dem der ligesom jeg har gået i specialskole, og som ikke kan overskue larm og andre mennesker, fortjener ikke at blive mobbet, som mange bliver. Vi vil bare gerne forstås, lyder det fra Patrick.  

Han håber nu på at kunne blive deres talerør og blandt andet via YouTube-videoer vil han vise, at typer som ham også er mennesker.

03:33

VIDEO: Patrick forklarer han mere om, hvordan det er at være ham.

Luk video

Føler sig ikke speciel

I videoerne vil han også give seerne et indblik i hans egen kamp for at få et arbejde og en 'normal' tilværelse. Patrick Stael går lige nu på et særligt beskæftigelses- og uddannelsestilbud under Region Midtjylland kaldet HBU i Hinnerup.

- Her får jeg skabt et billede af, hvad det vil sige at være på arbejdsmarkedet. Jeg får det ud af det, at her føler jeg mig ikke speciel, forklarer han.

Af dem vi har fået gennem hele forløbet, er 100 pct. kommet i gang med job eller uddannelse.

Mary Brix, afdelingsleder HBU

Målet med Patricks forløb hos HBU er ligesom med de godt 40 andre unge at få dem videre i enten job eller uddannelse.

- Vi afklarer de unge med autisme-diagnoser i forhold til, om de skal i job eller i gang med en uddannelse. Og så forsøger vi at klæde dem på til det, siger afdelingsleder på HBU, Mary Brix, til TV2 ØSTJYLLAND.

03:13

VIDEO: Her sætter afdelingslederen flere ord på, hvad det er, de kan hos HBU i Hinnerup.

Luk video

Gennem forskellige opgaver lærer de unge om arbejdsmarkedet og får nogle kompetencer, de kan tage med sig videre – og det hele foregår på de unges præmisser og i deres tempo.

- Af dem vi har fået gennem hele forløbet, er 100 pct. kommet i gang med job eller uddannelse, lyder den opløftende melding fra afdelingslederen.

HBU startede i 2015, og indtil nu er seks unge kommet helt i mål.

I videoen øverst i artiklen be- og afkræfter Patrick Stael fordomme om autister. 

Tirsdag aften svarede Patrick Stael på spørgsmål om autisme, da TV2 ØSTJYLLAND sendte live på Facebook. Du kan se brugernes spørgsmål og Patricks svar herunder.