Wammen: Det er en super dag for Østjylland

Ny trafikaftale vil gavne den kollektive trafik i hele landsdelen, lyder det fra den tidligere Aarhus-borgmester

02:42

Det var en tilfreds Nicolai Wammen, der som Socialdemokraternes politiske ordfører, fredag kunne præsentere et nyt, stort trafikforlig.

Trafikforliget er en saltvandsindsprøjtning på 762 millioner kroner, som skal styrke den kollektive trafik i hele landet og som vil kunne mærkes i Østjylland.

Læs også Millioner til Aarhus Letbane: Ny etape undersøges

Der er 40 millioner på vej til Aarhus Letbane, 100 millioner kroner som blandt andet kan gavne Aarhus Cykelby og andre cykelprojekter. Endvidere er der afsat 12 millioner kroner til trinbrætter i byerne Laurbjerg og Stilling. 

- Det er en super dag for Aarhus og Østjylland. Ikke mindst fordi der kommer to trinbrætter med i både Favrskov og Skanderborg Kommune, siger Nicolai Wammen til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

Aftalen skal være med til at styrke den kollektive trafik, hvad enten det omhandler busser, tog eller cykler. Pengene til cykelprojekter har andre kommuner i Østjylland også søge om del i.

00:47

VIDEO: Teknikrådmand Kristian Würtz (S) glæder sig over pengene til blandt andet letbanen. 

Luk video

I Aarhus er tanken, at nogle af pengene skal bruges på at anlægge nye supercykelstier:

- Vi har virkelig set, hvordan det er noget der har flyttet trafik ud på cyklerne og væk fra bilerne. Det er jo noget som byen og borgerne har glæde af, siger Nicolai Wammen. 

I videoen øverst i artiklen kan du høre Nicolai Wammen fortælle om den nye trafikaftale.

Det indeholder trafikpuljen på 762 millioner kroner

Puljen skal over de næste to år betale for blandt andet:

* En cykelpulje med 100 millioner kroner til 98 kommuner som København, Aarhus, Odense og Aalborg med flere supercykelstier.

* En buspulje med 195 millioner kroner i år og 200 millioner kroner i 2018. Puljen betaler +Bus i Aalborg og flere buslinjer hos Movia i hovedstaden.

* Letbanen i Aarhus tjekkes for 2. etape med 40 millioner kroner. Der undersøges også muligheden for en ny terminal i Brabrand, hvor letbanen kobles på tognet og busser.

* Pendlere på Sjælland kompenseres for højere takster med 15 millioner kroner årligt indtil 2020.

* S-tog i hovedstaden får 155 millioner kroner til vendespor ved Carlsberg station, flytning af Herlev station, ombygning af stationen i Hillerød og opgradering af stationen i Favrholm.

* Fjernbusser får rabatter til pensionister, studerende og børn.

Kilde: Forligspartierne.