Voldsomt iltsvind i Mariager Fjord

Mariager Fjord er igen ramt af et voldsomt iltsvind. Varmen har kvalt den inderste del af fjorden.

De seneste ugers voldsomme varme er på vej til at kvæle Mariger Fjord. Fjorden var i 1997 ramt af et katastrofalt iltsvind og erklæret biologisk død, og nu er den igen i farezonen.

Århus Amt har sammen med kolleger fra Nordjyllands Amt undersøgt iltindholdet i fjorden, og målingerne viser, at den inderste del omkring Hobro er helt uden ilt. Skrubber, ørreder, kutlinger og rejer i området er døde, og de kan flere steder ses i vandkanten. Ved Mariager er der iltfrit fra cirka syv centimeters dybde, og situationen bliver bedre, jo længere man bevæger sig mod øst i fjorden. Biologerne frygter dog, at det totale iltsvind inderst i Mariager Fjord kan brede sig i de kommende dage.

De ekstraordinært dårlige iltforhold i Mariager Fjord er udløst af den seneste måneds vejr med varme og svag vind. Derfor er det også vejrudviklingen de kommende dage, der afgør, hvor hårdt ramt fjorden bliver i den sidste ende. Den grundlæggende årsag til fjordens dårlige tilstand er for stor tilførsel af næringsstoffer.

TV 2 / Østjylland har mere om iltsvindet i aftenens udsendelser.